tempobet yeni adresi

EN NL
like this news item

NEWS TDM Entertainment releases documentary about Kurt Cobain's death

TDM Entertainment releases documentary about Kurt Cobain's death

27th of June 2015, 08:09

EN

In July TDM Entertainment releases Soaked In Bleach, a documentary about Kurt Cobain's death.

Reveals the events behind Kurt Cobain's death as seen through the eyes of Tom Grant, the private investigator that was hired by Courtney Love in 1994 to track down her missing husband (Kurt Cobain) only days before his deceased body was found at their Seattle home. Cobain's death was ruled a suicide by the police (a reported self-inflicted gunshot wound), but doubts have circulated for twenty years as to the legitimacy of this ruling, especially due to the work of Mr. Grant, a former L.A. County Sheriff's detective, who did his own investigation and determined there was significant empirical and circumstantial evidence to conclude that foul play could very well have occurred. The film develops as a narrative mystery with cinematic re-creations, interviews with key experts and witnesses and the examination of official artifacts from the 1994 case.


NL

Niet aan twijfelen: het leven en het oeuvre van Nirvana-frontman Kurt Cobain blijft tot de verbeelding spreken – ook na zijn dood in 1994. Op 5 april van dat jaar zou de zanger/gitarist van wat op dat moment misschien wel de populairste band op aarde was zelfmoord hebben gepleegd. Tijdens het daaropvolgende onderzoek werd echter heel wat bewijsmateriaal genegeerd – bewijsmateriaal dat in de met nagespeelde scènes gekruide documentaire Soaked in Bleach wel de nodige aandacht krijgt. Vorige week werd bekend dat Cobains weduwe, ex-Hole-zangeres Courtney Love, alles in het werk aan het stellen is om deze opzienbarende studie te laten verbieden, maar TDM Entertainment brengt de documentaire toch ongecensureerd uit.

Kurt Cobain ontmoette Courtney Love in 1991 tijdens een concert van de Butthole Surfers en de populaire heavy meidenband L7. Nauwelijks zeven maanden later kondigde het kersverse koppeltje al de verloving aan. De bruiloft volgde reeds in februari. Op dat moment was de aan heroïne verslaafde zangeres al zwanger van dochtertje Frances McKee.

McKee zou haar vader nooit echt bewust leren kennen. Na een paar incidenten die volgens Cobain zelf niets te maken hadden met zelfmoordpogingen, vond een elektricien het lijk van de muzikant terug met daarnaast een zelfmoordbrief en een shotgun (een hagelgeweer). Niet meteen een logisch zelfmoordwapen voor iemand die ook vertrouwd was met revolvers en andere schietijzers, maar toch concludeerde het haastig geschreven autopsierapport dat Cobain zichzelf van het leven had beroofd.

 

Heel wat nabestaanden en vrienden reageerden met ongeloof, maar de voornaamste kritiek kwam uit onverwachte hoek. Niemand minder dan Tom Grant, de privédetective die oorspronkelijk door Courtney Love zelf was ingehuurd om haar echtgenoot te vinden nadat hij zonder dat ze er weet van had was weggelopen uit een afkickcentrum door over het hek te klimmen, bleek er sterk van overtuigd te zijn dat de man was vermoord. Hij gaf zijn gage terug aan Love en maakte zijn theorie wereldkundig: Cobain had teveel heroïne genomen om nog de trekker van een geweer over te kunnen halen, de zelfmoordbrief was niet volledig door Cobain zelf geschreven en op de shotgun en andere voorwerpen in de kamer waar het lichaam van de zanger was ontdekt, waren geen vingerafdrukken terug te vinden.

Het zijn op zijn minst hoogst merkwaardige feiten die heel wat stof deden opwaaien. Ook Norm Stamper, de voormalige politiechef van Cobains thuisstad Seattle, en forensisch patholoog Cyril Wecht bleken immers heel wat twijfels te hebben over de zogenaamde zelfmoord, maar net nu de documentaire Soaked in Bleach in de Benelux staat te verschijnen, is die stofwolk een heuse storm geworden.

Soaked in Bleach

Laten we eerlijk zijn: Soaked in Bleach is niet de eerste documentaire die zich afvraagt of Kurt Cobain wel degelijk zelfmoord heeft gepleegd, al is er een enorm verschil met de erg brave (en door Love goedgekeurde) documentaire Kurt Cobain: Montage of Heck, die door HBO werd uitgezonden. Regisseur Benjamin Statler schreef het script van Soaked in Bleach samen met Richard Middleton en Donnie Eichar, verzamelde zoveel bewijsmateriaal als hij kon en liet sommige gebeurtenissen die zich net voor Cobains dood afspeelden in beeld brengen door acteurs. Daarbij bracht hij heel wat elementen die eerder al in boeken en documentaires waren verschenen samen met de anekdotes en opnames van Tom Grant, die er heel wat voor over heeft om de wereld te laten inzien dat de zaak rond Cobains dood opnieuw moet geopend worden – een conclusie die anderen al voor hem wisten te bereiken, maar nu nog geloofwaardiger is geworden.

11 juni 2015

Twee weken geleden, op 11 juni van dit jaar, zorgde Courtney Love zelf voor de nodige ruchtbaarheid rond Soaked in Bleach… en twijfels omtrent de ware omstandigheden rond de dood van haar echtgenoot. Op die dag stuurde een advocatenteam dat de voormalige zangeres rond zich heeft verzameld immers een brief naar de bioscopen die Soaked in Bleach zouden vertonen met daarin de uitdrukkelijke eis om de film niet te draaien.

 

‘Deze film geldt als kennisgeving aan [de bioscoopuitbater] dat de Film mevrouw Cobain in een negatief daglicht uitbeeldt en lasterlijke uitspraken bevat die [de bioscoopuitbater] blootstellen aan aanzienlijke aansprakelijkheid. We eisen dat u onmiddellijk ophoudt met op eender welke manier in te breken op mevrouw Cobains rechten, inclusief, maar niet beperkt, tot het volledig stoppen van de vertoning en promotie van de Film.’

Advocatenteam Courtney Love, 11 juni 2015

Ondanks de aanmaning, lieten de meeste cinema-eigenaars zich niet intimideren en dienden ook de producers van Soaked in Bleach Courtney Love van repliek. Zij noemden de bewuste brief zelfs ‘een laffe aanval op de rechten van vrije spraak, vrije expressie en vrije keuze’. Daar lieten ze het echter niet bij:

‘Courtney Love en haar advocaten houden er duidelijk niet van dat de film een dwingende zaak presenteert om het onderzoek naar Kurts dood te heropenen. Ze zouden het Eerste Amendement moeten respecteren en mensen voor zichzelf laten beslissen.’

 

De producers van Soaked in Bleach

Het is op zijn minst een opmerkelijke demarche van Team Courtney, dat voorbije publicaties die smeekten om de heropening van de Zaak Cobain ongemoeid liet. Dat Soaked in Bleach elementen presenteert die de geloofwaardigheid van een zelfmoord (nog) meer in twijfel trekken dan wat we al wisten, lijkt dus buiten kijf te staan. Ook de vaststelling dat Tom Grant tijdens zijn zoektocht naar de op dat moment verdwenen Cobain ondanks het feit dat hij het ene gat na het andere in Loves verhaal ontdekte niet door haar werd ontslagen, roept vragen op. Dat hij omwille van zijn eigen ontdekkingen alle conversaties met Love en andere getuigen heeft opgenomen, zou wel eens te maken kunnen hebben met de aanval op deze documentaire.

25 juni 2015

Gisteren verklaarde Norm Stamper aan Spin Magazine dat het een morele plicht is om de onduidelijkheden rond de ‘zelfmoord’ op te helderen.

‘Als ik nu de leiding zou hebben bij het politiekorps, zou ik de zaak heropenen. Stel je voor dat Kurt Cobain niet zichzelf van het leven heeft beroofd, maar is vermoord. Dan zijn we het aan de nabestaanden verplicht om dat te bewijzen. Als we het destijds niet goed hebben gedaan, hebben we de plicht om het nu wel goed te doen.’

 

Ex-politiechef Norm Stamper, 25 juni 2015

Op dezelfde dag haalde de inmiddels vijftigjarige Love overigens het nieuws door tijdens een verblijf n Parijs verwikkeld te geraken in de taxi-oorlog die daar momenteel woedt. Het ziet er dus naar uit dat ze nog geruime tijd een persthema zal blijven.

Wat de pers schreef over Soaked in Bleach

Al voor de bekendmaking van Courtney Loves actie tegen de documentaire, schreef de pers over de film. Vanzelfsprekend verzetten sommige journalisten die niet houden van een polemiek zich tegen de plausibiliteit van een moord, terwijl anderen al snel begrepen dat er heel wat zaken zijn waar ze zich vragen bij kunnen stellen. Sindsdien zijn steeds meer journalisten overtuigd aan het geraken dat er wel degelijk iets aan de hand zou kunnen zijn. Hier alvast enkele reacties van de ‘believers’ van het eerste uur!

 

‘Tegen de tijd dat Wecht verklaart dat dit een dood is die simpelweg opnieuw moet onderzocht worden, zal zelfs een kijker zonder speciale hechting aan Cobains nalatenschap waarschijnlijk akkoord zijn.’

 

John DeFore, Hollywood Reporter

 

‘Of hij er nu helemaal naast zit of niet: Tom Grant is duidelijk een believer, en de ideeën die hij via Soaked in Bleach presenteert, hoe onbeschaamd eenzijdig ze ook zijn, kunnen niet gemakkelijk verworpen worden.

 

Josh Modell, AV Club

 

 

Technische fiche

 

Regie: Benjamin Statler

Scenario: Donnie Eichar, Richard Middleton, Benjamin Statler

Productie: Donnie Eichar, Richard Middleton, Benjamin Statler

Muziek: Peter G. Adams

Cinematografie: Ben Kutchins

Montage: Javier Alvarez, David Moritz

 

Artistieke fiche

 

Ryan AIgner: zichzelf

Pat Asanti: zichzelf

Brett Ball: zichzelf

John Ball: zichzelf

Ben Berg: zichzelf

Tor Brown: Duff McKagan

Tyler Bryan: Kurt Cobain

Sarah Scott: Courtney Love



NEWS TDM Entertainment releases documentary about Kurt Cobain's death

Music reviews

05
04
KALTE NACHT
The Last Breath
02
04
LOVATARAXX
Tilda Vaast
14
03
THEN COMES SILENCE
Trickery
13
03
DARK MINIMAL PROJECT
Remixes
27
02
WHISPERING SONS
The Great Calm
22
02
YOUR ENEMY
Broken Toys

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

21
04
Today, 38 years ago, Siouxsie and the Banshees released Tinderbox!
16
04
39 years ago, The Sisters Of Mercy performed No Time To Cry on German TV!
15
04
On this day, 23 years ago, FAD GADGET performed his first legendary come-back show!
14
04
In memorian.... The Punk Empowerment Of Poly Styrene(° 3 July 1957 †25 April 2011)
13
04
37 years ago MUTE records released 'Let Your Body Learn' by Nitzer Ebb!
11
04
LIVERNOIS Addresses The Human Reaction To Trauma With ':ablation:'

Concert reviews

15
04
FAD GADGET
***FLASHBACK REVIEW***The Return of FAD GADGET (15.04.2001)***FLASHBACK REVIEW***
16
11
DREADFOOL - EUFORIC EXISTENCE - EULFI
ELECTRO au BNR
09
09
ENZO KREFT - DARK MINIMAL PROJECT - CAUSENATION
@B52 Music Club Eernegem
23
08
AMPHI FESTIVAL 2023
A second opinion...
18
06
ERATO - BLACK SNOW IN SUMMER
Black Planet Fest - @ B 52 Music Club Eernegem - friday 19th of may
18
06
KORINTHIANS, NEL & JP, NONA PROBLEMO
@Charlatan Ghent - 25 mei 2023

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

10
04
ATTRITION
An Interview With The Legendary, ATTRITION
09
04
DE DELVERS
With the lyrics, I try to name things that I see happening around me and to pay attention to what we sometimes prefer to turn our heads away from.
03
04
FRONTAL BOUNDARY
An Interview With Harsh Electro Band, Frontal Boundary
20
03
BESTIAL MOUTHS
An Interview With Bestial Mouths
19
03
TVASHTAR
We never insisted on being an all-female band.

PHOTOS

16
04
PROJECT PITCHFORK
Kulttempel Oberhausen
16
04
NICHTS
Christuskirche Bochum
15
04
FAD GADGET (15.04.2001)***FLASHBACK REPORT***
Elektrofest 15/04/2001, Mean Fiddler, London
14
04
OTTO VON SCHIRACH
Magasin4 Anderlecht
14
04
AMBASSADOR 21
Magasin4 Anderlecht
14
04
FRACTIONAL
Magasin4 Anderlecht
14
04
O VEUX
Wasted Night #5 Borgloon

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

VIDEO CLIPS

24
04
SOFT CELL
Tainted Love
23
04
VUKOVAR
When Rome Falls (Official Video)
22
04
SIOUXSIE AND THE BANSHEES
Siouxsie And The Banshees - Candyman (Official Music Video)
21
04
ANIMACHINES
Pandemia
20
04
CHAOS RESEARCH
In Power we entrust the Love advocated
19
04
LAID BACK
White Horse
18
04
COCAINE PISS
The Dancer