tempobet yeni adresi

EN NL
like this concert review

26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni

NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON

Non Tox - vrijdag 2 juni

Concert
26/06/2017, Jurgen BRAECKEVELT

EN

Jurgen BRAECKEVELT
26/06/2017


NL

Op vrijdag 2 juni gingen we richting Non -Tox , een club aan de einder van Leipzig. Zo leek het toch na een tramrit van dik 30 minuten om de locatie te bereiken. Wat daar doorgaans ten dans speelt – en dat kan je letterlijk nemen- zijn de hardere electronische acts. En niet de minste: ook bands met jarenlange aanhang, zoals Haujobb en Centhron. Dus zakten ook wij op vrijdag af naar die locatie om voorzien van een goed glas Schwarzbier te worden omvergeslagen door tonnen elkaar opvolgende darkbeats en reeksen bliepjes die je zonder andere troep in een geweldig roes kunnen meesleuren.

En we hoefden niet lang te wachten. Neustrohm zette onder het toeziende oog van een 100-tal bezoekers meteen de toon. De loeiharde industrial bracht in de middagzon omstreeks halfdrie de meute EBM- en cyberliefhebbers instant in beweging. Harde aggrotech met een industrial randje.

Een dik uur later nam Unterschicht de honneurs op het podium waar. Frontman Sven en zijn heel luchtig geklede compane Nataly pakten uit met dark electro met een harsh-sausje. En het publiek wist dit zeer te appreciëren. De band heeft een ferme aanhang en bracht al een paar albums uit. De eerste zweetdruppels stoomden van menig gezicht en rust werd niét gegund.

Vreemde eend in de bijt op deze zonnige vrijdag leek wel Haujobb, toch wat meer ingetogen tussen het met momenten echt snoeiharde harsh-electro-geweld. Bovendien een band die je niet halfweg de middag verwacht en eerder in een zaal ziet staan dan op dit kleine(re) podium. Wat wel opviel is dat het met ruwe keien aangelegde geïmproviseerde concertplein aan de club nokvol stroomde. Zeker 500 aanhangers verzamelden voor deze gevestigde waarde. Een welkome adempauze voor de hevig dansende cybergoths enerzijds, een intense beleving voor de talrijke die hard fans die de tocht naar de Non Tox toch hadden gewaagd. De electronische dance van Haujobb, die vlagen synthpop en steviger EBM combineert met flarden techno en EBM blijft méér dan overeind. Daniëls zang is in deze ook zeker mee bepalend, en de beleving van het plezier dat de lieden op het podium hebben kan voor vele bands nog steeds een meer dan stichtend voorbeeld zijn.

De longen gevuld met frisse zuurstof, de benen kortstondig rust gegund, de glazen weer vol en tijd voor vers industrieel geweld met Fabrik C. In 2005 pleegde de band een eerste aanval op de trommelvliezen, met stompende industrial met een EP die de Duitse dark charts haalde. Intussen zijn we 4 albums verder. En het optreden scheurde, waarbij ook een fijne interactie met het publiek en de nodige dosis humor een plaats kreeg. Want ook dat mag en kan. En het voetvolk danste dat het een lust was.

Intussen wees de klok 19.30 uur aan en beklom Jan Loamfield het podium. Wie? Wel ja, Jan… van X-Fusion/Noisuf-X. Stoppenberg is een nevenproject en brengt EBM/TBM (techno body music)/EDM (electronic dance music). Stoppenberg startte in 2014 en intussen twee CD’s ver is duidelijk hoorbaar dat de grootmeester zelve alle touwtjes in handen heeft. Het is geweldig te zien hoe duidelijk herkenbare (oldschool) EBM-klankreeksen dan toch een degelijke beat en melodie meekrijgen die het het midden houdt tussen de drie genoemde genres. In ieder geval kon ik onmogelijk het aantal beats die me rond de oren vlogen bijhouden. En toch klinkt het allemaal precies afgewerkt, zuiver. The hand of the master in command. En de intensiteit, daar is geen twijfel over. Na bijna 20 jaar blijft de man vernieuwen en zijn muzikale kunde op vele manieren verbreden. En voeg daarbij nog de manier waarop hij het brengt: doorleefd, met een immens plezier. Het hoeft dus geen betoog dat het publiek dit vlotjes en dankbaar in ontvangst nam door massaal te dansen. Heel tof in de set was een cover van het Night Rider Theme die op de recente CD Assault staat. Dit was een eerste echte ontdekking op dit nog prille WGT….

En wat moet een mens dan nog verwachten als Centhron mag afsluiten. Het publiek was massaal paraat en de band joeg banbliksems als stroomstoten door de toch al stevig afgepeigerde lichamen. Sloten adrenaline stroomden van het podium het publiek in, snoeiharde melodieën met nog steviger baslijnen en agressieve darkbeats. Elmar schreeuwde moord en brand, terwijl hij als een wervelwind elke vierkante centimeter van het podium benutte. Qua energie, agressie en visuele waarde kon dit meer dan tellen. Verschroeiende, overdonderende harsh electro die niet veel harder kon zijn dan wat we voorgeschoteld kregen. Een hogesnelheidstrein die aan een razende snelheid door een dal denderde, waarbij de bassen echoënd genadeloos inbeukten op de trommelvliezen.

Jurgen BRAECKEVELT
26/06/2017


26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni

Music reviews

01
02
KIRLIAN CAMERA
Hologram Moon
31
01
MIRLAND/LARSEN
Disturbia
30
01
KASPER HATE
Why Live When You Can Rule
29
01
GLAARE
To Deaf and Day
28
01
THE INVINCIBLE SPIRIT
NEIN! (Single)
27
01
BLUTENGEL
Black

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

17
02
Nemuer Unveils Mystical Music Video With Ancient Babylonian Lyrics
16
02
Mignon's new album “Toys Tantrum” is out on 9 February
16
02
3DFLY, featuring Dirk Da Davo (The Neon Judgement/Neon Electronics) releases EP!
15
02
The Arch announces new album concept and will release one brand new song every month of 2018!
14
02
JOACHIM WITT, QNTAL, IN THE NURSERY, RROYCE & MANY OTHERS TO COMPLETE THE AMPHI LINE-UP 2018
14
02
Today, exactly 39 years ago, John Peel broadcast the first Peel Sessions, performed by Joy Division

Concert reviews

14
12
HOCICO, FROZEN AUTUMN, SUFFOCATING MINDS, SOLITARY EXPERIMENTS, T.O.Y., MANOK, STRONG PRODUCT, UNITY ONE
XV Synthetic Snow Festival Moscow
19
11
ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK
OMD's 2017 tour: Guildford performance at G Live, 11. November 2017
10
11
DIE SELEKTION - STORY OFF
Zondag 17 september - B52 Eernegem
02
11
ILLUMININE | WOUTER DEWIT
Cultuurcentrum Mechelen | 27.10.2017
24
10
GARY NUMAN
Gary Numan’s 'Savage' 2017 Tour: Brighton performance at Brighton Dome, UK
27
09
FRONT LINE ASSEMBLY
Front Line Assembly @ O2 Academy Islington, London, 24/8/2017

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

31
01
KIM LARSEN (: OF THE WAND AND THE MOON:)
Symbols still carry personal meaning to me.
29
01
ELEKTROSTAUB
'I think it will be almost impossible to combine all the artists into one single concept.'
26
01
DIE FORM
I would like to be optimistic and positive, but the world seems to move inexorably/blindly towards a sombre future, towards chaos.
24
01
LIVINGTOTEM
‘INDUSTRIAL INFUSED ROMANTIC TECHNOID MUSIC’
22
01
MESH
Richard Silverthorn Of Mesh On “Gothic Meets Classic” And The “Live at Neues Gewandhaus Leipzig” Album

PHOTOS

10
02
NIK KERSHAW
New Victoria Theatre, Woking, UK
10
02
CUTTING CREW
New Victoria Theatre, Woking, UK
23
01
THE ALARM
Winterfest Gent
23
01
WOLFGANG FLUR
Winterfest Gent
23
01
TB FRANK & BAUSTEIN
Winterfest Gent
23
01
SIMI NAH
Winterfest Gent
23
01
THE BREATH OF LIFE
Winterfest Gent

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

VIDEO CLIPS

17
02
SURGICAL METH MACHINE
I'm Invisible
17
02
FEVER RAY
If I Had A Heart
16
02
A DARKER COLOR BRIGHT
Fluorescent
15
02
BLACK NEEDLE NOISE
I Face The Wall
14
02
THE SPECTORS
Sharknado
13
02
LIGHTS OF EUPHORIA
Hallo Hallo
12
02
NORMORIA
We Came In Peace