tempobet yeni adresi

EN NL
like this concert review

26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni

NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON

Non Tox - vrijdag 2 juni

Concert
26/06/2017, Jurgen BRAECKEVELT

EN

Jurgen BRAECKEVELT
26/06/2017


NL

Op vrijdag 2 juni gingen we richting Non -Tox , een club aan de einder van Leipzig. Zo leek het toch na een tramrit van dik 30 minuten om de locatie te bereiken. Wat daar doorgaans ten dans speelt – en dat kan je letterlijk nemen- zijn de hardere electronische acts. En niet de minste: ook bands met jarenlange aanhang, zoals Haujobb en Centhron. Dus zakten ook wij op vrijdag af naar die locatie om voorzien van een goed glas Schwarzbier te worden omvergeslagen door tonnen elkaar opvolgende darkbeats en reeksen bliepjes die je zonder andere troep in een geweldig roes kunnen meesleuren.

En we hoefden niet lang te wachten. Neustrohm zette onder het toeziende oog van een 100-tal bezoekers meteen de toon. De loeiharde industrial bracht in de middagzon omstreeks halfdrie de meute EBM- en cyberliefhebbers instant in beweging. Harde aggrotech met een industrial randje.

Een dik uur later nam Unterschicht de honneurs op het podium waar. Frontman Sven en zijn heel luchtig geklede compane Nataly pakten uit met dark electro met een harsh-sausje. En het publiek wist dit zeer te appreciëren. De band heeft een ferme aanhang en bracht al een paar albums uit. De eerste zweetdruppels stoomden van menig gezicht en rust werd niét gegund.

Vreemde eend in de bijt op deze zonnige vrijdag leek wel Haujobb, toch wat meer ingetogen tussen het met momenten echt snoeiharde harsh-electro-geweld. Bovendien een band die je niet halfweg de middag verwacht en eerder in een zaal ziet staan dan op dit kleine(re) podium. Wat wel opviel is dat het met ruwe keien aangelegde geïmproviseerde concertplein aan de club nokvol stroomde. Zeker 500 aanhangers verzamelden voor deze gevestigde waarde. Een welkome adempauze voor de hevig dansende cybergoths enerzijds, een intense beleving voor de talrijke die hard fans die de tocht naar de Non Tox toch hadden gewaagd. De electronische dance van Haujobb, die vlagen synthpop en steviger EBM combineert met flarden techno en EBM blijft méér dan overeind. Daniëls zang is in deze ook zeker mee bepalend, en de beleving van het plezier dat de lieden op het podium hebben kan voor vele bands nog steeds een meer dan stichtend voorbeeld zijn.

De longen gevuld met frisse zuurstof, de benen kortstondig rust gegund, de glazen weer vol en tijd voor vers industrieel geweld met Fabrik C. In 2005 pleegde de band een eerste aanval op de trommelvliezen, met stompende industrial met een EP die de Duitse dark charts haalde. Intussen zijn we 4 albums verder. En het optreden scheurde, waarbij ook een fijne interactie met het publiek en de nodige dosis humor een plaats kreeg. Want ook dat mag en kan. En het voetvolk danste dat het een lust was.

Intussen wees de klok 19.30 uur aan en beklom Jan Loamfield het podium. Wie? Wel ja, Jan… van X-Fusion/Noisuf-X. Stoppenberg is een nevenproject en brengt EBM/TBM (techno body music)/EDM (electronic dance music). Stoppenberg startte in 2014 en intussen twee CD’s ver is duidelijk hoorbaar dat de grootmeester zelve alle touwtjes in handen heeft. Het is geweldig te zien hoe duidelijk herkenbare (oldschool) EBM-klankreeksen dan toch een degelijke beat en melodie meekrijgen die het het midden houdt tussen de drie genoemde genres. In ieder geval kon ik onmogelijk het aantal beats die me rond de oren vlogen bijhouden. En toch klinkt het allemaal precies afgewerkt, zuiver. The hand of the master in command. En de intensiteit, daar is geen twijfel over. Na bijna 20 jaar blijft de man vernieuwen en zijn muzikale kunde op vele manieren verbreden. En voeg daarbij nog de manier waarop hij het brengt: doorleefd, met een immens plezier. Het hoeft dus geen betoog dat het publiek dit vlotjes en dankbaar in ontvangst nam door massaal te dansen. Heel tof in de set was een cover van het Night Rider Theme die op de recente CD Assault staat. Dit was een eerste echte ontdekking op dit nog prille WGT….

En wat moet een mens dan nog verwachten als Centhron mag afsluiten. Het publiek was massaal paraat en de band joeg banbliksems als stroomstoten door de toch al stevig afgepeigerde lichamen. Sloten adrenaline stroomden van het podium het publiek in, snoeiharde melodieën met nog steviger baslijnen en agressieve darkbeats. Elmar schreeuwde moord en brand, terwijl hij als een wervelwind elke vierkante centimeter van het podium benutte. Qua energie, agressie en visuele waarde kon dit meer dan tellen. Verschroeiende, overdonderende harsh electro die niet veel harder kon zijn dan wat we voorgeschoteld kregen. Een hogesnelheidstrein die aan een razende snelheid door een dal denderde, waarbij de bassen echoënd genadeloos inbeukten op de trommelvliezen.

Jurgen BRAECKEVELT
26/06/2017


26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni 26/06/2017 : NEUSTROHM, UNTERSCHICHT, HAUJOBB, FABRIK C, STOPPENBERG, CENTHRON - Non Tox - vrijdag 2 juni

Music reviews

20
02
UNIDENTIFIED MAN
Memento Mori
17
02
NEON ELECTRONICS
Mondriaan
15
02
QUAL
Cyber Care
14
02
0KONTROL
3RDEYE2NDHAND
12
02
LIEBKNECHT
ICE over Erfurt
11
02
THE SPECIALS
Encore

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

18
02
Damned, Damned, Damned - At 42, 42, 42!
18
02
Today, exactly 16 years ago, American Industrial Metal band Ministry released Animositisomina!
17
02
Mechanical Man | Remembering Bob Casale - The Devo Legend
15
02
This month it’s been 23 years since Ministry released their cover version of Bob Dylan’s ‘Lay Lady Lay’!
15
02
This February, it's 32 years since Kraftwerk released 'The Telephone Call / Der Telefon-Anruf'.
14
02
One year ago Peek-a-Boo and Black Easter founder Ward De Prins passed away...

Concert reviews

15
01
PALAIS IDEAL & DAGEIST
B52 - Eernegem - 16/12/2018
14
01
STAR INDUSTRY, DAGEIST, KEZDOWN
EGW- ROCK, Jeugdhuis Asgaard
06
01
RITUAL SERVICE, MOTHER WITCH AND & DEAD WATER GHOSTS AND GOOSLA
Live at The Volume Club, Kiev, 7th December 2018
16
11
HEILUNG
Live at The Islington Assembly Hall
06
11
INCONCESSUS LUX LUCIS
30
10
SERPENTYNE
European Tour 2018

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

19
02
ADRIANO CANZIAN
Almost Everything That Is Produced Today Makes Me Sick
16
02
THE ARCH
Living healthy can be pretty stressful
16
02
EVI VINE
'..I am a human being taking one step forward-two steps back like everyone else'
15
02
MORTAJA
It Always Has Been My Dream And I'm Enjoying It A Lot
13
02
MONICA RICHARDS
I always felt out of step with the Modern world, ever since I was a child, I do even more so now.

PHOTOS

17
02
KAELAN MIKLA
Magasin 4
17
02
SOME EMBER
Magasin 4
17
02
TURQUOISE
Magasin 4
10
02
LORDS OF ACID
YAP Leopoldsburg
20
12
COVENANT
BIMFest XVII, De Casino, Sint-Niklaas, Belgium
20
12
LEAETHER STRIP
BIMFest XVII, De Casino, Sint-Niklaas, Belgium
20
12
AGENT SIDE GRINDER
BIMFest XVII, De Casino, Sint-Niklaas, Belgium

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

VIDEO CLIPS

21
02
AGNES OBEL
Familiar
20
02
MIREXXX
Nine angles
19
02
DOWNLOAD
Neuron Proper
18
02
WARHAUS
The Good Lie
17
02
HYBRYDS
I hear you calling
16
02
WULFBAND
Gewalt!
15
02
UNDERVIEWER
Nobody But You (Redux)