tempobet yeni adresi

EN NL
like this movie review

08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours

ZAK HILDITCH

These Final Hours

Movie
DramaScience Fiction

[75/100]   

Imagine Films
08/05/2015, Didier BECU

EN

Those who follow the film news day in day out are certainly aware of the fact that These Final Hours by Zak Hilditch is becoming a quite important contemporary cult film. Sadly enough the movie wasn’t in our theatres, but was nonetheless spotted on festivals like Cannes and Ghent. For those who weren’t there, you can convince yourself because the release on Imagine is now available on both DVD and Blu-ray.

The title says it all, the earth is running on its final hours. We don’t notice a thing, but an emotionless radio voice informs us that a meteorite has clashed with the earth and that both America and Europe are lost. Australia has still some hours left before the armaggedon starts there as well. Every citizen of Perth is spending his last hours on his own way. Some are starting to rob, others rape everything they encounter, while some hang themselves on the street lamps. Whether those people are tough, idiot or just scared, they all have one thing in common: they are all thrilling on their knees for what is coming their way. James (Nathan Phillips) is scared too. His girlfriend has just revealed that she’s pregnant, but it doesn’t seem like James will spend the next 90 minutes at her side. He grabs a bottle of liquor, gets into his orange sports car and heads to the centre of town. The scenes he sees there are probably not even listed in the Bible. Out of the blue James takes care of the young girl Rose (Angourie Rice), who has been kidnapped by paedophiles.

If you think that These Final Hours will be just one of those many zombie movies, then you better not start this trip. There are some violent scenes, but this movie is dominated by a doomy atmosphere and black humour. Agreed, some horror fans who only want to see blood on their screen will probably be disappointed, but in general you can say that Hilditch did a very fine job. Most actors are rather unknown. If you’re a fan of the adventure series Arrow, then you might have noticed Jessica De Gouw, while Nathan Phillips once starred in the quite ridiculous Samuel L. Jackson-vehicle Snakes On A Plane. Indeed not the type of title to put on your CV if you want to impress someone. But, the whole cast does a more than fine job. Yes, you’re right, we are indeed quite impressed. Let’s hope that this apocalyptic trip was only meant for fun!

Didier BECU
08/05/2015


NL

Wie dag in dag uit het filmnieuws op de voet volgt weet wellicht dat These Final Hours van Zak Hilditch aardig op weg is om uit te groeien tot een cultfilm zonder weerga. Dat begrepen ook de uitbaters van de grotere Belgische bioscoopcomplexen die deze horrorfilm (die er eigenlijk geen is) minstens één dag tussen de Avengers en supersnelle wagens op hun affiche hebben geplaatst. Dat kon bijna niet anders, want na een opmerkelijke beurt tijdens de filmfestivals van zowel Cannes als Gent, is het duidelijk dat deze film meer is dan zomaar opnieuw een apocalyptische vertelling.

De titel van deze film moet je zeer letterlijk nemen, want de aarde blijft nog maar een paar uur draaien. We zien er wel niets van, maar een emotieloze radiostem brengt ons op de hoogte van het feit dat een meteoriet is ingeslagen en daardoor zowel Amerika als Europa van de kaart zijn geveegd. Australië, waar alles zich afspeelt, heeft nog enkele uren te gaan alvorens het hetzelfde trieste lot zal ondergaan. Zowat iedere inwoner van Perth bedenkt zijn eigen methode om zijn laatste uren op onze planeet door te brengen. Je hebt er die aan het plunderen slaan, er zijn individuen die alles verkrachten wat ze tegenkomen en dan heb je weer anderen die het lot niet afwachten en zich aan een lantaarnpaal verhangen. Of ze nu stoer, idioot of bang zijn, iedereen staat te trillen van angst. James (Nathan Phillips) is ook bang. Zijn vriendin heeft hem net verteld dat ze zwanger is, maar het ziet er niet naar uit dat hij de komende 90 minuten aan haar zij zal doorbrengen. Hij grijpt naar de fles, stapt in zijn knaloranje sportwagen en rijdt richting stad. De taferelen die hij daar aantreft staan wellicht zelfs niet in de Bijbel vermeld. Geheel onverwachts bekommert James zich om het kindje Rose (Angourie Rice) die hij uit de klauwen van enkele op hol geslagen pedofielen weet te redden.

Mocht je hopen dat These Final Hours op een zoveelste zombiefilm vol geweld zal uitdraaien, begin je maar beter niet aan deze vreemde angstaanjagende filmtrip. Er zijn wel heel wat scènes met buitenzinnig geweld, toch primeert de doemsfeer en de krankzinnige (soms gitzwarte) humor. Dat zal misschien wel als gevolg hebben dat horrorfans die alleen maar bloed op de beeldbuis willen vroegtijdig afhaken, voor de rest werkt deze aanpak meer voor- dan nadelig. De meeste acteurs zijn vrij onbekend. Als je een fan bent van de avonturenserie Arrow zal je misschien Jessica De Gouw al hebben opgemerkt, terwijl Nathan Phillips ooit nog in het belachelijke Samuel L. Jackson-vehikel Snakes On A Plane te zien was. Niet echt dingen om een cv op te fleuren, maar de knappe vertolkingen in deze kleine Australische productie maken veel goed. Je merkt het, we zijn echt wel onder de indruk van deze apocalyptische rit. Nu maar hopen dat het allemaal om te lachen was!

Cinefielen zullen wellicht tevreden zijn met het feit dat het Belgische filmhuis Imagine dat steeds een evenwicht zoekt tussen arthouse en entertainment vanaf nu ook Blu-rays uitbrengt. These Final Hours is één van de eerste. Het is een moeilijke opgave om de kwaliteit te beoordelen. Niet dat er technisch iets niet in orde is, maar gewoon omdat Zak Hilditch opzettelijk voor een geel kleurenpalet koos waarin vale (vaak lelijke) kleuren overheersen. Dat heeft hij natuurlijk gedaan om de apocalyptische sfeer extra te benadrukken en hij is daar zelfs vrij goed in geslaagd, maar of je Blu-rayspeler daar gelukkiger van wordt is dan weer een heel andere kwestie. Maar goed, we beoordelen films in de eerste plaats op hun cinefiele meerwaarde en op dat vlak zit je met deze laatste uren op de aardbol op rozen. Het geluid is standaard met goed verstaanbare dialogen, weinig special effects, maar wel een overweldigende score van Cornel Wilczek.

These Final Hours is een terechte festivalforiet die een ruim publiek kan aanspreken. Pure arthousefans zullen wild zijn van de desolate (cinematografisch prachtige) sfeer, terwijl horrorfans eveneens een kluif zullen hebben aan deze apocalyptische mokerslag.

Didier BECU
08/05/2015


08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours

Music reviews

06
02
HARRY CLOUD
The Pig And The Machine
03
02
MISERIA ULTIMA
Graygarden
01
02
MONO INC.
The Book Of Fire
30
01
THE MARS MODEL
FrancoBelga
27
01
6TH CROWD
Самозванцы (Samozvantsiy)
18
01
RINGFINGER
Pressure

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

18
02
Today, exactly 17 years ago, American Industrial Metal band Ministry released Animositisomina!
17
02
On this day, 6 years ago, DEVO guitarist Bob Casale (61) died.
15
02
LEPROUS – Launch drum playthrough video for “The Sky Is Red”
15
02
This February, it's 33 AGO Kraftwerk released 'The Telephone Call / Der Telefon-Anruf'.
14
02
Today, exactly 41 years ago, John Peel broadcast the first Peel Sessions, performed by Joy Division
09
02
German Electronic/Synthpop Act SEA OF SIN Presents Their Single & Video Release For 'YOU'

Concert reviews

31
12
EUFORIC EXISTENCE, ZYNIK 14, WULF7, DELERITAS, CAUSENATION
EBM is still alive (part 1) - Club 52, Eernegem
25
11
SUPER DRAGON PUNCH !! + AMBASSADOR 21 + SUICIDE COMMANDO
MAGASIN 4, NOV 8TH 2019, BRUSSELS (BELGIUM)
21
08
LES NEGRESSES VERTES
Live @ Moods Festival, Brugge - Belgium - 2.08.2019
07
08
DIARY OF DREAMS, STAR INDUSTRY, YOUR LIFE ON HOLD, A SLICE OF LIFE, LA SCALTRA
Summer event - za 3 augustus, Schoten
06
08
DE DELVERS, STAATSEINDE
Genste Feesten, Kinky Star , 28 juli 2019
14
07
MIDNIGHT OIL
MIDNIGHT OIL Live @ Rock Zottegem - Belgium - 05.07.2019

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

17
02
H.R. (THE BAD BRAINS)
'I always wanted to play reggae!'
11
02
NICKY GARRATT (UK SUBS, HEDERSLEBEN)
'Putting a krautrock band together I always wanted this fearlessness.' (Interview Part 2)
10
02
NICKY GARRATT (UK SUBS, HEDERSLEBEN): PART II
'In punk, I found the vehicle for skepticism.' (Interview Part 1)
07
02
DOUGLAS P. (DEATH IN JUNE)
'Words/lyrics are continuously coming to me, everywhere and anywhere...'
02
02
CHRIS CUTLER (HENRY COW)
'We all shared a common concern with extending the vocabulary of rock...'

PHOTOS

12
02
MONSTERMAGNET
FZW Dortmund,Germany
12
02
SAINT AGNES SUPPORT MONSTERMAGNET
FZW Dortmund,Germany
26
01
FIX8:SED8
Oefenbunker Landgraaf
26
01
GRAUSAME TOCHTER
Oefenbunker Landgraaf
26
01
LAPIS EXILIS
Oefenbuker Landgraaf
25
01
ASHBURY HEIGHTS
Rockpalast Matrix Bochum Germany
25
01
MASSIVE EGO
Rockpalast Matrix Bochum Germany

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

Articles

26
04
JOBRIATH
Talent To Burn - The Legend Of Jobriath
29
03
VARIOUS ARTISTS
A BRIEF HISTORY OF: THE SPECIALS, SKA AND TWO TONE
27
03
VARIOUS ARTISTS
A BRIEF HISTORY OF: KRAUTROCK AND THE GERMAN MUSICAL REVOLUTION

VIDEO CLIPS

18
02
THE MISSION
Love Me To Death
17
02
CLAN OF XYMOX
Imagination
16
02
GERTRUD STEIN
The Void
15
02
MINISTRY
Same Old Madness
14
02
POLICE DES MOEURS
Première neige
13
02
THE UNDERGROUND YOUTH
Alice
12
02
MARSHEAUX
Safe Tonight