tempobet yeni adresi

EN NL
like this movie review

08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours

ZAK HILDITCH

These Final Hours

Movie
DramaScience Fiction

[75/100]   

Imagine Films
08/05/2015, Didier BECU

EN

Those who follow the film news day in day out are certainly aware of the fact that These Final Hours by Zak Hilditch is becoming a quite important contemporary cult film. Sadly enough the movie wasn’t in our theatres, but was nonetheless spotted on festivals like Cannes and Ghent. For those who weren’t there, you can convince yourself because the release on Imagine is now available on both DVD and Blu-ray.

The title says it all, the earth is running on its final hours. We don’t notice a thing, but an emotionless radio voice informs us that a meteorite has clashed with the earth and that both America and Europe are lost. Australia has still some hours left before the armaggedon starts there as well. Every citizen of Perth is spending his last hours on his own way. Some are starting to rob, others rape everything they encounter, while some hang themselves on the street lamps. Whether those people are tough, idiot or just scared, they all have one thing in common: they are all thrilling on their knees for what is coming their way. James (Nathan Phillips) is scared too. His girlfriend has just revealed that she’s pregnant, but it doesn’t seem like James will spend the next 90 minutes at her side. He grabs a bottle of liquor, gets into his orange sports car and heads to the centre of town. The scenes he sees there are probably not even listed in the Bible. Out of the blue James takes care of the young girl Rose (Angourie Rice), who has been kidnapped by paedophiles.

If you think that These Final Hours will be just one of those many zombie movies, then you better not start this trip. There are some violent scenes, but this movie is dominated by a doomy atmosphere and black humour. Agreed, some horror fans who only want to see blood on their screen will probably be disappointed, but in general you can say that Hilditch did a very fine job. Most actors are rather unknown. If you’re a fan of the adventure series Arrow, then you might have noticed Jessica De Gouw, while Nathan Phillips once starred in the quite ridiculous Samuel L. Jackson-vehicle Snakes On A Plane. Indeed not the type of title to put on your CV if you want to impress someone. But, the whole cast does a more than fine job. Yes, you’re right, we are indeed quite impressed. Let’s hope that this apocalyptic trip was only meant for fun!

Didier BECU
08/05/2015


NL

Wie dag in dag uit het filmnieuws op de voet volgt weet wellicht dat These Final Hours van Zak Hilditch aardig op weg is om uit te groeien tot een cultfilm zonder weerga. Dat begrepen ook de uitbaters van de grotere Belgische bioscoopcomplexen die deze horrorfilm (die er eigenlijk geen is) minstens één dag tussen de Avengers en supersnelle wagens op hun affiche hebben geplaatst. Dat kon bijna niet anders, want na een opmerkelijke beurt tijdens de filmfestivals van zowel Cannes als Gent, is het duidelijk dat deze film meer is dan zomaar opnieuw een apocalyptische vertelling.

De titel van deze film moet je zeer letterlijk nemen, want de aarde blijft nog maar een paar uur draaien. We zien er wel niets van, maar een emotieloze radiostem brengt ons op de hoogte van het feit dat een meteoriet is ingeslagen en daardoor zowel Amerika als Europa van de kaart zijn geveegd. Australië, waar alles zich afspeelt, heeft nog enkele uren te gaan alvorens het hetzelfde trieste lot zal ondergaan. Zowat iedere inwoner van Perth bedenkt zijn eigen methode om zijn laatste uren op onze planeet door te brengen. Je hebt er die aan het plunderen slaan, er zijn individuen die alles verkrachten wat ze tegenkomen en dan heb je weer anderen die het lot niet afwachten en zich aan een lantaarnpaal verhangen. Of ze nu stoer, idioot of bang zijn, iedereen staat te trillen van angst. James (Nathan Phillips) is ook bang. Zijn vriendin heeft hem net verteld dat ze zwanger is, maar het ziet er niet naar uit dat hij de komende 90 minuten aan haar zij zal doorbrengen. Hij grijpt naar de fles, stapt in zijn knaloranje sportwagen en rijdt richting stad. De taferelen die hij daar aantreft staan wellicht zelfs niet in de Bijbel vermeld. Geheel onverwachts bekommert James zich om het kindje Rose (Angourie Rice) die hij uit de klauwen van enkele op hol geslagen pedofielen weet te redden.

Mocht je hopen dat These Final Hours op een zoveelste zombiefilm vol geweld zal uitdraaien, begin je maar beter niet aan deze vreemde angstaanjagende filmtrip. Er zijn wel heel wat scènes met buitenzinnig geweld, toch primeert de doemsfeer en de krankzinnige (soms gitzwarte) humor. Dat zal misschien wel als gevolg hebben dat horrorfans die alleen maar bloed op de beeldbuis willen vroegtijdig afhaken, voor de rest werkt deze aanpak meer voor- dan nadelig. De meeste acteurs zijn vrij onbekend. Als je een fan bent van de avonturenserie Arrow zal je misschien Jessica De Gouw al hebben opgemerkt, terwijl Nathan Phillips ooit nog in het belachelijke Samuel L. Jackson-vehikel Snakes On A Plane te zien was. Niet echt dingen om een cv op te fleuren, maar de knappe vertolkingen in deze kleine Australische productie maken veel goed. Je merkt het, we zijn echt wel onder de indruk van deze apocalyptische rit. Nu maar hopen dat het allemaal om te lachen was!

Cinefielen zullen wellicht tevreden zijn met het feit dat het Belgische filmhuis Imagine dat steeds een evenwicht zoekt tussen arthouse en entertainment vanaf nu ook Blu-rays uitbrengt. These Final Hours is één van de eerste. Het is een moeilijke opgave om de kwaliteit te beoordelen. Niet dat er technisch iets niet in orde is, maar gewoon omdat Zak Hilditch opzettelijk voor een geel kleurenpalet koos waarin vale (vaak lelijke) kleuren overheersen. Dat heeft hij natuurlijk gedaan om de apocalyptische sfeer extra te benadrukken en hij is daar zelfs vrij goed in geslaagd, maar of je Blu-rayspeler daar gelukkiger van wordt is dan weer een heel andere kwestie. Maar goed, we beoordelen films in de eerste plaats op hun cinefiele meerwaarde en op dat vlak zit je met deze laatste uren op de aardbol op rozen. Het geluid is standaard met goed verstaanbare dialogen, weinig special effects, maar wel een overweldigende score van Cornel Wilczek.

These Final Hours is een terechte festivalforiet die een ruim publiek kan aanspreken. Pure arthousefans zullen wild zijn van de desolate (cinematografisch prachtige) sfeer, terwijl horrorfans eveneens een kluif zullen hebben aan deze apocalyptische mokerslag.

Didier BECU
08/05/2015


08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours 08/05/2015 : ZAK HILDITCH - These Final Hours

Music reviews

24
08
MEAGER BENEFITS
Crawling
23
08
PREEMPTIVE STRIKE 0.1
Harbringer
22
08
NAIROD YARG
Nairod Yarg
17
08
STATIQBLOOM
Asphyxia
16
08
STAATSEINDE
Dreiheit
15
08
L'AVENIR
Requiem And Live

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

22
08
The Cassandra Complex & Die Krupps to headline BIMFEST 2019!
14
08
Electro-Industrial artist SPANKTHENUN reveals their MIND CONTROL EP & Leaether Strip Remix Visualizer
13
08
Zeroes, the new single of M73
12
08
Post-Punk Act VAZUM Releases Video For Their Cover of BAUHAUS' 'She's In Parties'
10
08
Today, it’s exactly 32 years ago Nitzer Ebb released Join In The Chant!
09
08
JO QUAIL LAUNCHES NEW RECORD LABEL ADDERSTONE RECORDS

Concert reviews

21
08
LES NEGRESSES VERTES
Live @ Moods Festival, Brugge - Belgium - 2.08.2019
07
08
DIARY OF DREAMS, STAR INDUSTRY, YOUR LIFE ON HOLD, A SLICE OF LIFE, LA SCALTRA
Summer event - za 3 augustus, Schoten
06
08
DE DELVERS, STAATSEINDE
Genste Feesten, Kinky Star , 28 juli 2019
14
07
MIDNIGHT OIL
MIDNIGHT OIL Live @ Rock Zottegem - Belgium - 05.07.2019
15
01
PALAIS IDEAL & DAGEIST
B52 - Eernegem - 16/12/2018
14
01
STAR INDUSTRY, DAGEIST, KEZDOWN
EGW- ROCK, Jeugdhuis Asgaard

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

15
08
SPANKTHENUN
An Interview With Electro-Industrial Artist SPANKTHENUN
13
08
AHMED SALEH ABOUT EXPERIMENTAL/INDUSTRIAL MUSIC IN AFRICA
People Here Can Get Arrested Because Of Something They Posted On Social Media!
12
08
SINTHETIK MESSIAH
An Interview With Industrial Bass Artist SINthetik Messiah
10
08
THE BRUTE:
An Interview With Synthpop Act THE BRUTE:
09
08
VAZUM
An Interview With Dark Rock Act VAZUM

PHOTOS

14
08
SECRET GARDEN
Donkey Rock Festival Selange
13
08
TRISOMIE 21
Donkey Rock Festival Selange
12
08
GRAND BLANC
Donkey Rock Festival Selange
12
08
WE ARE WAVES
Donkey Rock Festival Selange
10
08
MOTOR!K
De Smoutpot Zwijndrecht
09
08
ALLEZ ALLEZ
Fonne Feesten Lokeren
09
08
RED ZEBRA
Fonne Feesten Lokeren

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

Articles

26
04
JOBRIATH
Talent To Burn - The Legend Of Jobriath
29
03
VARIOUS ARTISTS
A BRIEF HISTORY OF: THE SPECIALS, SKA AND TWO TONE
27
03
VARIOUS ARTISTS
A BRIEF HISTORY OF: KRAUTROCK AND THE GERMAN MUSICAL REVOLUTION

VIDEO CLIPS

25
08
NICK CAVE & THE BAD SEEDS
Jesus Alone
24
08
SLEEPING PULSE
War
23
08
LUH
Beneath The Concrete
22
08
NEW ORDER
Blue Monday
21
08
NEW MODEL ARMY
Never Arriving
20
08
FORCED TO MODE
NEVER LET ME DOWN AGAIN
19
08
THE NEON JUDGEMENT
Schyzophrenic Freddy