tempobet yeni adresi

EN NL
like this cd review

03/10/2011 : DEZ MONA - Saga

DEZ MONA

Saga

MusicCD
ClassicalNeoclassicalPop

[95/100]   

PIAS
03/10/2011, Tom PLOVIE

EN

[ our apologies, review only in Dutch ]

Tom PLOVIE
03/10/2011


NL

In tijden waar het voortbestaan van ons land bijna dagelijks in de media ter discussie staat, brengt Dez Mona een opera uit die opgedragen is aan dit land, onze thuis. Het is geen opera in de klassieke zin, al krijgt de gelimiteerde versie van het album wel het Wagneriaanse ‘Gesamtkunstwerk’ als ondertitel mee. We moeten dit beschouwen als een concertante opera, maar dan één zonder personages of een echt verhaal.

Ze lieten zich bijstaan door het BOX-ensemble voor de muziek, Nick Andrews maakte de bijhorende schilderijen, Jeroen Olyslaegers schreef het sprookje, Jan Pauwels verzorgde de lichtkunst en Véronique Branquinho ontwierp de kostuums. De jongens van Dez Mona weten zich goed te omringen. ‘Saga’ bezingt de liefde voor een thuis, de wereld waarin we leven,.. net zoals de godin van de geschiedenis dat deed vanuit haar kristallen paleis met gouden beker in de hand.

Theatraliteit en dramatiek is eigen aan Dez Mona maar in dit album, dat voornamelijk opgebouwd is uit melodieuze ballades ondersteund door een barokinstrumentarium, overheerst toch een zekere sereniteit en rust. De arpeggio’s van de barokharp waarmee ‘Vandaag’, als instrumentale ouverture, opent, zorgt voor een intimistische en sprookjesachtige sfeer. Dez Mona verlaat de vertrouwde klankkleur en toont niet bang te zijn voor vernieuwing en uitdaging.

Op het door de clavecimbel voortstuwende ‘Brigth Life – Part I’ jongleert Frateur, naar goede gewoonte, met zijn flexibele stem naar een falsetregister die de operazanger in hem naar boven brengt. Hij doet dit op een weliswaar terughoudende manier, in uiterste harmonie met de andere muzikanten. Hier is geen plaats voor het ego, enkel voor de Muziek en het Gevoel. Verbazingwekkend welke impact een perfect getimede stilte kan hebben. Zoals het in de operastijl past is er tevens plaats voor een recitatief: de verteller aan het woord. Ondersteund door harp en accordeon komt dit uit ‘She Is A Heaven’: “She spins a rag around our tears. She brings in hope to take out our fear. She holds our walls to build a home. She cries with us when our loved ones go.

Het wondermooie ‘A Part Of Us All’ start met een zachte samenzang (“these are times to cherish and things to live for”) waarop Tijs Delbeke, multi-instrumentalist van dienst, een duet aanheft met Frateur. De backing vocals klinken als een warm deken dat rond het nummer wordt gedrapeerd. De liefde waarmee dit project tot stand is gekomen druipt ervan af. Neen, dit alles klinkt niet melig of zoet maar gewoon oprecht. Dez Mona heeft een tijdloze parel afgeleverd en heeft de plek gevonden waar het goed thuiskomen is.

Allen daarheen!

Tom PLOVIE
03/10/2011


 

Next reviews
RELLA THE WOODCUTTER • I know when it's time to get the fuck away
VARIOUS ARTISTS • Label Noir Vol.1
SHINY DARKNESS • Lighthouse
THE HOUSE OF THE LAST LANTERN • Web of feelings
FANTASTIQUE NIGHTS • Fantastique Nights (Rome, Evi Vine, Mongolito)
32CRASH • Y2112Y
CHILDREN WITHIN • Spotlight
CODE 64 • Deviant
TREMBLING BLUE STARS • Correspondence EP
COLLAPSE UNDER THE EMPIRE/MOONCAKE • Black Moon Empire

 

Other reviews from DEZ MONA
DEZ MONA • Book Of Many
DEZ MONA • ORIGIN
DEZ MONA • Ten albums That Changed (our) Lives

 

Same genre: CLASSICAL
NICHOLAS LENS & NICK CAVE • L.I.T.A.N.I.E.S
MISS CHAMBERTALE • Berries and Tales
SERPENTYNE • European Tour 2018
MESH • Live At Neues Gewandhaus Leipzig
ILLUMININE | WOUTER DEWIT • Cultuurcentrum Mechelen | 27.10.2017
PENGUIN CAFE • The Imperfect Sea
HAUSCHKA • Live in the AB, Brussels | 07.04.2017
PIETER VERMEYEN • Inuit
HEINRICH IGNAZ FRANZ VON BIBER/CLAUDIO MONTEVERDI • (Missa Salburgensis & Selva Morale e Spirituale, Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704 o.l.v. Vaclav Luks, Antwerpen, deSingel, 23/09/2016)
JO QUAIL • Jo Quail meets Barbara Hepworth in Remagen, 11.08.2016

 

Same genre: NEOCLASSICAL
PETER BJARGO (ARCANA) • Structures and Downfall
AIMAPROJECT • Di AimA Il Segno
AIMA • Haiku Irregolari In Forma Di Musica
LISA MORGENSTERN • Chameleon
ALICE IN NEVERLAND • L'ile aux Trésors
STERNLUMEN • Sternlumen
ATARAXIA • Deep Blue Firmanent
RUMMELSNUFF & ASBACH • Rummelsnuff & Asbach
BRUNO BAVOTA • Out Of The Blue
CARLO DE FILIPPO • Di Indomito Incanto

 

Same genre: POP
MONICA RICHARDS & ANTHONY JONES • AESTUARIUM
TYCHO BRAHE • Triplex [Complete]
PARRALOX • Subculture
FORMER BULLIES • Stranger
NINE MILLION WITCHES • The Rapture
AGNES OBEL • Citizen Of Glass
NOSOUND • Scintilla
GRACE JONES • Warm Leatherette
LEVEL 42 • Mechelen, Maanrock (28/08/2016)
A LINN THING • Mechelen, Maanrock (27/08/2016)

Music reviews

27
07
MILDREDA
I was never really there
26
07
LAIBACH
We Forge The Future. Live At Reina Sofia
23
07
CARNAL MACHINERY
Cluster A
09
07
IMPLANT
Cognitive Dissonance
30
06
SYGO CRIES
End Of A Century
29
06
RADERKRAFT
Dust & Debris

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

27
07
The Shamen, Moving Any Mountain since 1991! (30 years!)
27
07
Industrial Band CONTROVERSIAL Drops Visualizer For The Track, 'Violence'
25
07
Industrial Band FLEISCHKRIEG Unleashes New Video For The Single, 'Reach.'
22
07
Dark Electro/Industrial Band NORMORIA Addresses Struggles And Division With New Video
22
07
On this day, 38 years ago, The Cure performed ‘The Walk’ on Top Of The Pops!
18
07
Today, exactly 41 years ago, Joy Division released their second and final studio album, Closer.

Concert reviews

24
09
RED ZEBRA
29 augustus 2020 - Zarlarswing

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

06
06
THE LOST INTERVIEW WITH KELLEY DEAL ( THE BREEDERS )
Peek-a-Boo publishes the interview with Kelley Deal that seemed to get lost for a long period of time - since it was made in 2018...
27
05
BODY DIVIDE
I’m a masochist. I think a lot of people fear it...
20
04
TERMINAL SERIOUS
I ask myself time after time: can love still save us?
15
04
BLEEDING RAVEN
Never really took myself serious... still don’t...
12
02
DIVE
We All Can Ask Us The Question ‘Where Do We Go From Here?'

PHOTOS

25
07
DOGANOV
Mysteria FantasyFair Aarschot
25
07
ENZO KREFT
Mysteria FantasyFair Aarschot
19
07
SUICIDE COMMANDO
Konzertsommer im Revier Revierpark Nienhausen Gelsenkirchen Germany
19
07
LEATHER STRIP
Konzertsommer im Revier Revierpark Nienhausen Gelsenkirchen Germany
15
04
FAD GADGET
Mean Fiddler, London, England
25
09
PETER HEPPNER
Strandkorb Open Air Mönchengladbach
20
09
STAR-INDUSTRY
Liège New Wave Festival

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

VIDEO CLIPS

29
07
BATTERY OPERATED ORCHESTRA
Diamond Feelings
28
07
DARKHER
Ghost Tears
27
07
MORTIIS
Demons Are Back
26
07
MEANDER
This is Meander.
25
07
LETTEN 94
Empty Landscapes (Official Video)
25
07
LACRIMAS PROFUNDERE
Hope Is Here
24
07
NORMORIA
We Came In Peace