tempobet yeni adresi

EN NL
like this concert review

28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni

ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE

maandag 5 juni

Concert
28/06/2017, Jurgen BRAECKEVELT

EN

Jurgen BRAECKEVELT
28/06/2017


NL

Het ochtendgloren bracht goed nieuws… de zon was van de partij. Schuifelend verschijnt een deel van de zwarte meute langzaam in het stadsbeeld. Voor anderen begint al op maandag de uittocht uit het mekka van het gothic-gebeuren richting hometown. Niet voor ons: een bezoekje aan het Heidnische Dorf om bij wijze van ontbijt een Hänf-kebab tot ons te nemen, overgoten met een fleske rabarberwijn of Holunderblut, drong zich op.

Meteen wat muziek meepikken dan maar? Arcana Obscura had de eer om 11:30 de hoogmis aan te heffen. Een klanktapijt dat je darkwave kan noemen, met tribal-elementen, maar evengoed overleveringsmuziek uit de Balkan en middeleeuwse liederen. Hun muziek combineert traditionele instrumenten met moderne synths en beatsecties. Het klinkt folky, maar is toch dansbaar. Bepaalde songs hebben zelfs een EBM-ondertoon. Ondanks het ochtendlijke uur was er toch al wat volk op de weide en terecht!

Na Arcana Obscura, mocht Skaluna de honneurs waarnemen. Zij brengen pure middeleeuwse folk, met een breed gamma aan instrumenten uit die tijd. Zangeres Jelena Roth heeft een geweldige stem, die het geheel nog sterker maakt. Dit was rokkenzwaaien geblazen, wat het publiek ook deed. Genieten.. van de muziek én de sfeer, want het Heidnische Dorf is dé plaats waar alle stijlen en subgenres samenkomen, en waar ook dagjesmensen een bezoek brengen.

Time flies when you’re having fun en 4 uur zijn zo voorbij als je daar blijft hangen. Op naar Täubchental waar de industrial rockers van Johnny Deathshadow ten dans spelen. De band combineert stevig gitaarwerk met een voorzichtige dosis electronica. Het was voor de Hamburgse band hun eerste festivaloptreden na een tour van 15 shows in het voorprogramma van Stahlmann, wist de bassist ons te zeggen. Ze staan dit jaar ook op Wacken Open Air en M’Era Luna. ‘Een beetje moe, want we zijn al van 6 uur deze morgen aan het sleuren om alles klaar te hebben’. Was dat aan het optreden te zien? Ja, aan de ene kant, want ze zagen er ‘doods’ uit met de kopjes allemaal als schedeltjes geschminkt. Een béétje erover mag nog wel toch? Waren ze ‘doodop'? Totaal niet. Het was een heel strak gespeelde, energieke show. De bassist kwam halfweg het optreden met basgitaar en al even meedraaien in de circle pit, en liet na een minuut zijn basgitaar voor wat het was om volledig loos te gaan. Energie op alle fronten, genietbare muziek in een geweldige zaal om te ontdekken.

De rest van de namiddag lieten we de metal voor wat het was om af te zakken naar de Agra Halle. We konden nog net een laatste glimp opvangen van het vrij stevige EBM gebeuren van Eisfabrik. Vooral ook leuk om zien hoe de stage een ijslandschap werd waarin de heren zich meer dan amuseerden en het volk zag dat het goed was.

Maar ik ging daarheen voor de Amerikaanse razernij van Psyclon Nine. Enigszins verbazend, wetende dat de band daags voordien in New York speelde en daags na Leipzig alweer een podium in de States onveilig moest maken. De jetlag, veel shows... afwachten dus. En wat mag je verwachten? De band werd van steenharde electro weer meer gebeten door gitaarwerk en metalinvloeden. Niets op tegen, maar het is toch anders dan de Psyclon Nine die ooit startte. Iets voor 20 uur kwam het vrolijke gezelschap de bühne op. Geen gitaar te zien, dus dat beloofde. En wat dient gezegd over het optreden??? Het was niet goed, het was niet geweldig… maar overweldigend op alle fronten. De heren vertelden zelf dat ze 48 uur niet geslapen hadden, maar wel zin hadden in een feestje. De Agrahalle was driekwart vol (3500 mensen), electro die geen gitaren nodig heeft om metal te zijn en een energie van jewelste. Brulboei Nero was ook in een enorm goede doen.. ‘this is my church here… and not only at Wacken there’s a moshpit’…. Dat laatste werd pijnlijk duidelijk toen op de eerste rijen headbangen verwerd tot een moshpit. Ze speelden aan een hels tempo en mij leken ze gigantisch veel plezier te beleven. In elk geval was het van voor het podium echt genieten. En conclusies moeten we niet echt trekken, vergelijkingen ook niet, maar dit was nog harder dan Centhron op vrijdag…

En dan versassen (alweer) naar Kohlrabiezirkus, waar er een reünieconcert op de affiche stond van Dorsetshire. Stel dat we door te laat te komen niet meer in de zaal zouden binnen mogen wegens ‘vol’. Het angstzweet parelde op mijn voorhoofd bij de gedachte alleen al. Nu zo storm liep het niet, we waren veel te vroeg en konden daardoor ‘genieten’ van Schneewittchen. Het theatrale duo met zangeres en toetsenist Thomas Duda, brengt dramatische, bombastische muziek die dan weer verrukt, dan weer klagend en schreeuwerig klinkt. Theatraal tot op het bot en het opgedaagde publiek dolenthousiast. Wij met 6 Belgen op een rij elke seconde aftellend om van het eindeloze gekwetter en geroep van dit duo af te geraken. Minuten duurden nooit eerder zo lang als toen.

En dan Dorsetshire und Gäste. De eerste gast die we duidelijk herkenden was Das Ich’s Bruno Kramm die met zijn mobile keyboard al stond te popelen on stage. De band die begin jaren ’90 van start ging en Das Letzste Gefecht, een wereldablum, volspeelde. En dan de gitaren een meer prominentere rol liet spelen ten opzichte van de electro. En die gitaren speelden ook deze avond een hoofdrol. De ‘Gäste’ waren niet de minste. Andy, zanger van Still Patient kwam twee songs meedoen, Thomas Lüdke van Invincible Spirit (en ja ze speelden de wereldhit Push). Bruno Kramm vroeg wie de eerste editie van WGT al meemaakte. Met dan de fijne opmerking: ‘Leuk dat we op deze manier samen oud kunnen worden’.. nice one ! Oh ja, er was ook nog muziek. Die mij na al die jaren niet echt raakte. Dat zal deels te maken hebben met de abominabele klank die via de gigantische koepel terugkwam naar beneden. Maar ik had eerlijk gezegd gehoopt om een dééltje van het Dorsetshire van de eerste langspeler te zien én te horen te krijgen. Maar de gitaren wonnen en ondanks het feit dat het na al die jaren geweldig is deze band eindelijk eens te zien, was het ook niet meer dan dat. Ik heb ze gezien en gehoord. Gehoord vooral overmatige basdreunen die van alle kanten op mijn trommelvlies beukten. Het publiek bij Schneewittchen was talrijker en enthousiaster dan dat bij de afsluiter in deze zaal en als dat publiek een geloofwaardige graadmeter mag zijn, dan week die af naar de mindere kant. Er komt over een paar maanden een nieuwe Dorsetshire. Ik hoop stil dat ze naar de eerste LP teruggrijpen en beseffen wat voor een geweldige muziek ze kunnen maken en dat ze mij, en ik denk samen met mij vele anderen, dié Dorsetshire terugbrengen.

En met de uitdovende klanken, het applaus en het beeld van Dorsetshire und Gäste die vooraan het podium stonden, eindigde de muzikale kant van dit 26ste WGT. Fijne bands, véél te veel te doen om alles te zien, de sfeer was ernaar, het weer al bij al overwegend droog en warm. De zwarte medemensen fijn, de stad Leipzig ontwaakt weer in de realiteit van elke dag en wij gaan na een deugddoende en broodnodige nachtrust huiswaarts. En daar wacht een gigantische klok die zegt: nog 350 dagen naar volgende editie….

Jurgen BRAECKEVELT
28/06/2017


28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni 28/06/2017 : ARCANA OBSCURA, SKALUNA, JOHNNY DEATHSHADOW, EISFABRIK, PSYCLON NINE, DORSETSHIRE - maandag 5 juni

Music reviews

18
06
ASTRASONIC
Passengers
15
06
NEGANT
No !
13
06
VOGON POETRY
Life, The Universe and Everything
24
05
HA:PEOPLE 355
One Bear, Two Bicycles And One Xylophone
15
05
FERAL BODY
Chain Ritual
14
05
ORNAMENTI D'ORO
Mater Tenebrarum

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

18
06
Ryan Murphy’s new show POSE is a trip back to the 1980s - glamorous and electrifying!
17
06
'The Boys In The Band' - A modern and inspiring story with long-standing roots!
10
06
Shakespeare meets Hollywood: 'A Midsummer Night's Dream' reloaded!
02
06
International premiere of 'Locating Silver Lake' at Edinburgh Film Fest this month!
28
05
Peter Murphy & David J celebrate 40 years of Bauhaus at W-Fest!
28
05
British alternative rock outfit, Shriekback, will release new album ‘Why Anything? Why This?’ on 25th May!

Concert reviews

24
05
LES NÉGRESSES VERTES
Live at De Casino, Sint-Niklaas - Belgium - 05.05.2018
19
04
SCORPIONS
Live at Vorst Nationaal - Belgium - 04.04.2018
19
03
FEVER RAY
Live @ AB - Brussels - 15.03.2018
14
03
DER KLINKE - STORY OFF
De Kelk, Brugge - 9 maart 2018
12
03
DISTORTED RETROSPECT
Distorted Retrospect - 6th March 2018 - Charlottesville, VA (USA)
11
03
ERASURE
Erasure “World Be Gone” 2018 tour: Guildford performance at G Live on 20 February, UK

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

21
06
DANIEL B / PROTHESE
‘I Don’t Want To Be Confined In A Genre That Creates Expectations And Borders’
15
06
THE LIVELONG JUNE
OUR AIM WAS TO PRODUCE SOMETHING THAT SOUNDED LIKE NOTHING ELSE THAT WE LISTENED TO
04
06
LEAETHER STRIP
‘MY BIGGEST HERO IS ALAN WILDER’
31
05
PARADOX OBSCUR
EVERY NEW ALBUM IS GETTING CLOSER TO THE FUTURE…
29
05
FIRST AID 4 SOULS
Composing Songs Begins By Reading A Lot Of Books

PHOTOS

22
06
HEILUNG
Graspop, Dessel
22
06
GHOST
Graspop, Dessel
19
06
ONRUST
Trouwfe(e)st #2, JH Wommel, Wommelgem, Belgium
19
06
TRAUM'ER LEBEN
Trouwfe(e)st #2, JH Wommel, Wommelgem, Belgium
19
06
ANEMONE TUBE
Trouwfe(e)st #2, JH Wommel, Wommelgem, Belgium
19
06
DEAD MAN'S HILL
Trouwfe(e)st #2, JH Wommel, Wommelgem, Belgium
19
06
URZON FEAT. ORRYELLE
Trouwfe(e)st #2, JH Wommel, Wommelgem, Belgium

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

VIDEO CLIPS

22
06
THE EDITORS
Papillon
21
06
KONTRAVOID
Silent Visions
20
06
RED LORRY YELLOW LORRY
Talk About The Weather
19
06
THE SOUND
Winning
18
06
DIE ANTWOORD
I FINK U FREEKY
17
06
JUNO REACTOR
Let's Turn On
16
06
GOLDFRAPP
Ocean Feat. Dave Gahan