tempobet yeni adresi

EN NL
like this concert review

11/12/2016 : DRE PALLEMAERTS, CLEMENS VAN DER FEEN & PASCAL MOHY - Mechelen, Jazzzolder (28/10/2016)

DRE PALLEMAERTS, CLEMENS VAN DER FEEN & PASCAL MOHY

Mechelen, Jazzzolder (28/10/2016)

Concert
Jazz 11/12/2016, Mark VAN MULLEM

EN

With the sword of Damocles hanging above its heads, the Jazzolder team has to leave its wonderful location without having a useful alternative, yet Lejo and the other jazz cats continue programming some of the best jazz acts. That was the case on Friday, October 28th with the famous Mechelen based percussionist Dré Pallemaerts who invited Clemens van der Feen (double bass) and Pascal Mohy (piano) on stage to perform wonderful standards from the American song book.

The trio came without a plan, wanting to play some jazz standards. There was no set list and the musicians decided on the spot which standard to play or better: one of them did. Pianist Pascal Mohy usually started a song, while Pallemaerts and Van der Feen followed him smoothly. The three musicians played some solos and improvisations which resulted in a rich sound an a grand rendition of American standards.

In the course of two sets, the band played songs of legends such as John Coltrane and Thelonious Monk. After performing John Coltrane's Naima, Pallemaerts told the audience the song was written for Coltrane's daughter. And in the audience there's another jazz musician whose daughter is called Naima, the percussionist added, aiming at colleague percussionist Chris Joris who gladly replied and corrected Pallemaerts, telling him that Coltrane's song was actually about his wife.

Seeing and hearing this trio was a true joy: the subtle percussion by Pallemaerts, those heavenly keys by Mohy and top notch refined bass playing by Van der Feen, resulting in a great chemistry, a feast of virtuosity and high skilled musicality!

Mark VAN MULLEM
11/12/2016


NL

Terwijl het zwaard van Damocles alsmaar zwaarder weegt op het voortbestaan van de (huidige) Mechelse Jazzzolder en de tijd tikt, blijven de jazzcats dapper prachtige muziek programmeren. Vrijdagavond 28 oktober 2016 was wéér zo'n avond om in te lijsten, in een kader met gouden randjes, met in de hoofdrol een trio om U tegen te zeggen: Mechels percussiemeester Dré Pallemaerts, pianist Pascal Mohy en bassist Clemens van der Feen. Net als tijdens Jazzathome, waar Mohy en Van der Feen de gasten waren van Pallemaerts, bezocht het drietal standards uit het American Songbook zonder dat daarover echt afspraken werden gemaakt: veel ruimte voor vrije interpretaties en improvisatie dus. En net als tijdens Jazzathome werkte dat wonderwel. Wie erbij was wéét dat de afwezigen een topavond hebben gemist...

En zeggen dat Dré Pallemaerts 'maar' als vervanger optrad vrijdag. Toen bleek dat de geplande band had afgezegd en dus dringend een vervangende act werd gezocht, gaf Pallemaerts een belletje aan Lejo Vanhaelen. Wie hij ging meebrengen wist hij toen nog niet. Dat Pallemaerts voor Mohy en Van der Feen koos, was absoluut geen straf.

Het trio musiceerde met volle overgave met als inzet jazzstandards, zonder vooraf te weten de welke. Eén muzikant zette in, meestal was dat Pascal Mohy, de andere volgenden, allicht denkend ah, hij kiest voor dié tune, leuk, wat gaan we daar mee doen? Zoals dat gaat bij topmuzikanten leek de improvisatie kinderspel, er was geen plan maar perfect samenspel bleek vanzelfsprekend.

Ondermeer grote mijnheren John Coltrane en Thelonious Monk kwamen voorbij in de twee sterke sets. Na de prachtige vertolking van John Coltrane's Naima, vertelde Pallemaerts dat de song over Coltrane's dochter ging, en hij voegde er aan toe: in de zaal zit nog iemand die een dochter heeft die Naima heet, waarop collega-percussionist Chris Joris, op wie Dré doelde, fijntjes corrigeerde dat het bij Coltrane om diens echtgenote ging. Joris was na afloop van het optreden trouwens zeer te spreken over collega Pallemaerts. Hij niet alleen!

Zo genoten we van dat fraaie, subtiele en sublieme percussiewerk van Pallemaerts, meesterlijk ondersteund door Mohy's pianospel en Van der Feens baswerk.

Wie dit trio hoorden en aan het werk zag tijdens Jazzathome wist natuurlijk al dat het een mooi feest van muzikaliteit en virtuositeit zou worden, en zo geschiedde. Pallemaerts vertrouwde het publiek toe dat hij met elk van beide muzikanten al vaak gespeeld heeft, maar tot voor kort niet met beiden samen: ik wilde ze bij elkaar brengen, verklaarde hij. En of hij gelijk had? Zeker weten!

Van dit trio wil ik en ongetwijfeld velen met mij nog meer horen! Hopelijk kunnen we ze ook horen op een nieuwe locatie voor de Jazzzolder, die er gewoon moét komen, in Mechelen Jazzstad. Laten we een massa kaarsjes branden opdat we de periode tot en met december - nadien is het verhaal op de huidige locatie in principe voorbij - niét moeten beschouwen als het einde, maar wel als aanloop naar een nieuw Mechels jazzverhaal.

Wordt vervolgd dus!

Mark VAN MULLEM
11/12/2016


Music reviews

12
05
SHE HATES EMOTIONS
Space and time
11
05
THIS CAN HURT
A Darker Shade Of Blue
22
04
DEAD MAN'S HILL
Inner Journeys Through The Living Temples Of Water
20
04
HYDROM LINE
Hydrom Line Edition 2021
19
04
HOCICO
HyperViolent
15
04
DIRK DA DAVO
The Unreal

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

26
05
Happy birthday Wayne Hussey!
24
05
48 years Of Diamond Dogs!
23
05
36 years of 'Let Your Body Learn' by Nitzer Ebb!
22
05
41 years Spellbound!
19
05
44 of The Man-Machine!
15
05
On this day, 32 years ago, British post-punk band Wire released their 7th studio album Manscape

Concert reviews

24
05
STAATSEINDE
Staatseinde live @Kinky Star - 14 mei 2022
13
05
WUK
A try-out that became a book...
21
10
NICK CAVE
Nick Cave & Warren Ellis - 2021 Tour - Stadsschouwburg, Antwerp- 20/10/2021

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

18
05
PUSSY RIOT
Unfortunately, everyone only understood what Putin is like when he started a war in Ukraine.
18
05
HAGAR THE WOMB
Now we know the audience will help us out when we forget the lyrics.
18
05
HETZE
We all work with homeless people on a daily basis and we try to be actively involved in their struggle.
20
04
NINO SABLE
I am not a friend of boxed content...
13
04
ECHO ROAD
'There was no easy way or any shortcut to be taken in terms of producing something truly representative of the human experience. We simply had to ‘just do it'.'

PHOTOS

23
05
CONFLICT
Dont Panik Esssen
21
05
PUSSY RIOT
Depot Leuven
21
05
HAGAR THE WOMB
Depot Leuven
21
05
HETZE
Depot Leuven
16
05
THE MULTICOLOURED SHADES
Backyard Club Recklinghausen,Germany
15
05
RED ZEBRA
This is not a dark fest. Lessines
15
05
THE ULTIMATE DREAMERS
This is not a dark fest. Lessines

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

VIDEO CLIPS

26
05
LOVELESSLUST
Fashion - David Bowie tribute
25
05
CORPO-MENTE
Arsalein
24
05
ATARI TEENAGE RIOT
Adrenaline
23
05
MODEL DEPOSE
Nightwatch
22
05
MARBLE SOUNDS
Tout et Partout
21
05
MARISSA NADLER
All the Colors of the Dark
20
05
SYNDROME
Forever And A Day