tempobet yeni adresi

EN NL
like this cd review

03/10/2011 : DEZ MONA - Saga

DEZ MONA

Saga

MusicCD
ClassicalNeoclassicalPop

[95/100]   

PIAS
03/10/2011, Tom PLOVIE

EN

[ our apologies, review only in Dutch ]

Tom PLOVIE
03/10/2011


NL

In tijden waar het voortbestaan van ons land bijna dagelijks in de media ter discussie staat, brengt Dez Mona een opera uit die opgedragen is aan dit land, onze thuis. Het is geen opera in de klassieke zin, al krijgt de gelimiteerde versie van het album wel het Wagneriaanse ‘Gesamtkunstwerk’ als ondertitel mee. We moeten dit beschouwen als een concertante opera, maar dan één zonder personages of een echt verhaal.

Ze lieten zich bijstaan door het BOX-ensemble voor de muziek, Nick Andrews maakte de bijhorende schilderijen, Jeroen Olyslaegers schreef het sprookje, Jan Pauwels verzorgde de lichtkunst en Véronique Branquinho ontwierp de kostuums. De jongens van Dez Mona weten zich goed te omringen. ‘Saga’ bezingt de liefde voor een thuis, de wereld waarin we leven,.. net zoals de godin van de geschiedenis dat deed vanuit haar kristallen paleis met gouden beker in de hand.

Theatraliteit en dramatiek is eigen aan Dez Mona maar in dit album, dat voornamelijk opgebouwd is uit melodieuze ballades ondersteund door een barokinstrumentarium, overheerst toch een zekere sereniteit en rust. De arpeggio’s van de barokharp waarmee ‘Vandaag’, als instrumentale ouverture, opent, zorgt voor een intimistische en sprookjesachtige sfeer. Dez Mona verlaat de vertrouwde klankkleur en toont niet bang te zijn voor vernieuwing en uitdaging.

Op het door de clavecimbel voortstuwende ‘Brigth Life – Part I’ jongleert Frateur, naar goede gewoonte, met zijn flexibele stem naar een falsetregister die de operazanger in hem naar boven brengt. Hij doet dit op een weliswaar terughoudende manier, in uiterste harmonie met de andere muzikanten. Hier is geen plaats voor het ego, enkel voor de Muziek en het Gevoel. Verbazingwekkend welke impact een perfect getimede stilte kan hebben. Zoals het in de operastijl past is er tevens plaats voor een recitatief: de verteller aan het woord. Ondersteund door harp en accordeon komt dit uit ‘She Is A Heaven’: “She spins a rag around our tears. She brings in hope to take out our fear. She holds our walls to build a home. She cries with us when our loved ones go.

Het wondermooie ‘A Part Of Us All’ start met een zachte samenzang (“these are times to cherish and things to live for”) waarop Tijs Delbeke, multi-instrumentalist van dienst, een duet aanheft met Frateur. De backing vocals klinken als een warm deken dat rond het nummer wordt gedrapeerd. De liefde waarmee dit project tot stand is gekomen druipt ervan af. Neen, dit alles klinkt niet melig of zoet maar gewoon oprecht. Dez Mona heeft een tijdloze parel afgeleverd en heeft de plek gevonden waar het goed thuiskomen is.

Allen daarheen!

Tom PLOVIE
03/10/2011


 

Next reviews
RELLA THE WOODCUTTER • I know when it's time to get the fuck away
VARIOUS ARTISTS • Label Noir Vol.1
SHINY DARKNESS • Lighthouse
THE HOUSE OF THE LAST LANTERN • Web of feelings
FANTASTIQUE NIGHTS • Fantastique Nights (Rome, Evi Vine, Mongolito)
32CRASH • Y2112Y
CHILDREN WITHIN • Spotlight
CODE 64 • Deviant
TREMBLING BLUE STARS • Correspondence EP
COLLAPSE UNDER THE EMPIRE/MOONCAKE • Black Moon Empire

 

Other reviews from DEZ MONA
DEZ MONA • LOOSE ENDS
DEZ MONA • Book Of Many
DEZ MONA • ORIGIN
DEZ MONA • Ten albums That Changed (our) Lives

 

Same genre: CLASSICAL
DEZ MONA & B.O.X • LUCY
NICHOLAS LENS & NICK CAVE • L.I.T.A.N.I.E.S
MISS CHAMBERTALE • Berries and Tales
SERPENTYNE • European Tour 2018
MESH • Live At Neues Gewandhaus Leipzig
ILLUMININE | WOUTER DEWIT • Cultuurcentrum Mechelen | 27.10.2017
PENGUIN CAFE • The Imperfect Sea
HAUSCHKA • Live in the AB, Brussels | 07.04.2017
PIETER VERMEYEN • Inuit
HEINRICH IGNAZ FRANZ VON BIBER/CLAUDIO MONTEVERDI • (Missa Salburgensis & Selva Morale e Spirituale, Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704 o.l.v. Vaclav Luks, Antwerpen, deSingel, 23/09/2016)

 

Same genre: NEOCLASSICAL
CAVERNA DELLE ROSE • Elysian Chants
PETER BJARGO (ARCANA) • Structures and Downfall
AIMAPROJECT • Di AimA Il Segno
AIMA • Haiku Irregolari In Forma Di Musica
LISA MORGENSTERN • Chameleon
ALICE IN NEVERLAND • L'ile aux Trésors
STERNLUMEN • Sternlumen
ATARAXIA • Deep Blue Firmanent
RUMMELSNUFF & ASBACH • Rummelsnuff & Asbach
BRUNO BAVOTA • Out Of The Blue

 

Same genre: POP
DEZ MONA • LOOSE ENDS
DEMI LOVATO • HOLY FVCK
LAPECHE • Blood In The Water
MONICA RICHARDS & ANTHONY JONES • AESTUARIUM
TYCHO BRAHE • Triplex [Complete]
PARRALOX • Subculture
FORMER BULLIES • Stranger
NINE MILLION WITCHES • The Rapture
AGNES OBEL • Citizen Of Glass
NOSOUND • Scintilla

Music reviews

05
04
KALTE NACHT
The Last Breath
02
04
LOVATARAXX
Tilda Vaast
14
03
THEN COMES SILENCE
Trickery
13
03
DARK MINIMAL PROJECT
Remixes
27
02
WHISPERING SONS
The Great Calm
22
02
YOUR ENEMY
Broken Toys

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

16
04
39 years ago, The Sisters Of Mercy performed No Time To Cry on German TV!
15
04
On this day, 23 years ago, FAD GADGET performed his first legendary come-back show!
14
04
In memorian.... The Punk Empowerment Of Poly Styrene(° 3 July 1957 †25 April 2011)
13
04
37 years ago MUTE records released 'Let Your Body Learn' by Nitzer Ebb!
11
04
LIVERNOIS Addresses The Human Reaction To Trauma With ':ablation:'
11
04
Celtic Circle Productions founder Alfred Kaenders past away...

Concert reviews

15
04
FAD GADGET
***FLASHBACK REVIEW***The Return of FAD GADGET (15.04.2001)***FLASHBACK REVIEW***
16
11
DREADFOOL - EUFORIC EXISTENCE - EULFI
ELECTRO au BNR
09
09
ENZO KREFT - DARK MINIMAL PROJECT - CAUSENATION
@B52 Music Club Eernegem
23
08
AMPHI FESTIVAL 2023
A second opinion...
18
06
ERATO - BLACK SNOW IN SUMMER
Black Planet Fest - @ B 52 Music Club Eernegem - friday 19th of may
18
06
KORINTHIANS, NEL & JP, NONA PROBLEMO
@Charlatan Ghent - 25 mei 2023

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

10
04
ATTRITION
An Interview With The Legendary, ATTRITION
09
04
DE DELVERS
With the lyrics, I try to name things that I see happening around me and to pay attention to what we sometimes prefer to turn our heads away from.
03
04
FRONTAL BOUNDARY
An Interview With Harsh Electro Band, Frontal Boundary
20
03
BESTIAL MOUTHS
An Interview With Bestial Mouths
19
03
TVASHTAR
We never insisted on being an all-female band.

PHOTOS

16
04
PROJECT PITCHFORK
Kulttempel Oberhausen
16
04
NICHTS
Christuskirche Bochum
15
04
FAD GADGET (15.04.2001)***FLASHBACK REPORT***
Elektrofest 15/04/2001, Mean Fiddler, London
14
04
OTTO VON SCHIRACH
Magasin4 Anderlecht
14
04
AMBASSADOR 21
Magasin4 Anderlecht
14
04
FRACTIONAL
Magasin4 Anderlecht
14
04
O VEUX
Wasted Night #5 Borgloon

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

VIDEO CLIPS

17
04
CHMCL STR8JCKT
Dressed to Kill
16
04
30,000 MONKIES
Coproliet
15
04
WIM MERTENS
Struggle For Pleasure
14
04
TRUE ZEBRA
Push
13
04
MILA MAR
Das steinerne Kind
12
04
ATTRITION
Silent Night
11
04
ANNA VON HAUSSWOLFF
The Mysterious Vanishing of Electra