tempobet yeni adresi

EN NL
like this cd review

03/10/2011 : DEZ MONA - Saga

DEZ MONA

Saga

MusicCD
ClassicalNeoclassicalPop

[95/100]   

PIAS
03/10/2011, Tom PLOVIE

EN

[ our apologies, review only in Dutch ]

Tom PLOVIE
03/10/2011


NL

In tijden waar het voortbestaan van ons land bijna dagelijks in de media ter discussie staat, brengt Dez Mona een opera uit die opgedragen is aan dit land, onze thuis. Het is geen opera in de klassieke zin, al krijgt de gelimiteerde versie van het album wel het Wagneriaanse ‘Gesamtkunstwerk’ als ondertitel mee. We moeten dit beschouwen als een concertante opera, maar dan één zonder personages of een echt verhaal.

Ze lieten zich bijstaan door het BOX-ensemble voor de muziek, Nick Andrews maakte de bijhorende schilderijen, Jeroen Olyslaegers schreef het sprookje, Jan Pauwels verzorgde de lichtkunst en Véronique Branquinho ontwierp de kostuums. De jongens van Dez Mona weten zich goed te omringen. ‘Saga’ bezingt de liefde voor een thuis, de wereld waarin we leven,.. net zoals de godin van de geschiedenis dat deed vanuit haar kristallen paleis met gouden beker in de hand.

Theatraliteit en dramatiek is eigen aan Dez Mona maar in dit album, dat voornamelijk opgebouwd is uit melodieuze ballades ondersteund door een barokinstrumentarium, overheerst toch een zekere sereniteit en rust. De arpeggio’s van de barokharp waarmee ‘Vandaag’, als instrumentale ouverture, opent, zorgt voor een intimistische en sprookjesachtige sfeer. Dez Mona verlaat de vertrouwde klankkleur en toont niet bang te zijn voor vernieuwing en uitdaging.

Op het door de clavecimbel voortstuwende ‘Brigth Life – Part I’ jongleert Frateur, naar goede gewoonte, met zijn flexibele stem naar een falsetregister die de operazanger in hem naar boven brengt. Hij doet dit op een weliswaar terughoudende manier, in uiterste harmonie met de andere muzikanten. Hier is geen plaats voor het ego, enkel voor de Muziek en het Gevoel. Verbazingwekkend welke impact een perfect getimede stilte kan hebben. Zoals het in de operastijl past is er tevens plaats voor een recitatief: de verteller aan het woord. Ondersteund door harp en accordeon komt dit uit ‘She Is A Heaven’: “She spins a rag around our tears. She brings in hope to take out our fear. She holds our walls to build a home. She cries with us when our loved ones go.

Het wondermooie ‘A Part Of Us All’ start met een zachte samenzang (“these are times to cherish and things to live for”) waarop Tijs Delbeke, multi-instrumentalist van dienst, een duet aanheft met Frateur. De backing vocals klinken als een warm deken dat rond het nummer wordt gedrapeerd. De liefde waarmee dit project tot stand is gekomen druipt ervan af. Neen, dit alles klinkt niet melig of zoet maar gewoon oprecht. Dez Mona heeft een tijdloze parel afgeleverd en heeft de plek gevonden waar het goed thuiskomen is.

Allen daarheen!

Tom PLOVIE
03/10/2011


 

Next reviews
RELLA THE WOODCUTTER • I know when it's time to get the fuck away
VARIOUS ARTISTS • Label Noir Vol.1
SHINY DARKNESS • Lighthouse
THE HOUSE OF THE LAST LANTERN • Web of feelings
FANTASTIQUE NIGHTS • Fantastique Nights (Rome, Evi Vine, Mongolito)
32CRASH • Y2112Y
CHILDREN WITHIN • Spotlight
CODE 64 • Deviant
TREMBLING BLUE STARS • Correspondence EP
COLLAPSE UNDER THE EMPIRE/MOONCAKE • Black Moon Empire

 

Other reviews from DEZ MONA
DEZ MONA • Book Of Many
DEZ MONA • ORIGIN
DEZ MONA • Ten albums That Changed (our) Lives

 

Same genre: CLASSICAL
DEZ MONA & B.O.X • LUCY
NICHOLAS LENS & NICK CAVE • L.I.T.A.N.I.E.S
MISS CHAMBERTALE • Berries and Tales
SERPENTYNE • European Tour 2018
MESH • Live At Neues Gewandhaus Leipzig
ILLUMININE | WOUTER DEWIT • Cultuurcentrum Mechelen | 27.10.2017
PENGUIN CAFE • The Imperfect Sea
HAUSCHKA • Live in the AB, Brussels | 07.04.2017
PIETER VERMEYEN • Inuit
HEINRICH IGNAZ FRANZ VON BIBER/CLAUDIO MONTEVERDI • (Missa Salburgensis & Selva Morale e Spirituale, Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704 o.l.v. Vaclav Luks, Antwerpen, deSingel, 23/09/2016)

 

Same genre: NEOCLASSICAL
PETER BJARGO (ARCANA) • Structures and Downfall
AIMAPROJECT • Di AimA Il Segno
AIMA • Haiku Irregolari In Forma Di Musica
LISA MORGENSTERN • Chameleon
ALICE IN NEVERLAND • L'ile aux Trésors
STERNLUMEN • Sternlumen
ATARAXIA • Deep Blue Firmanent
RUMMELSNUFF & ASBACH • Rummelsnuff & Asbach
BRUNO BAVOTA • Out Of The Blue
JO QUAIL • Jo Quail meets Barbara Hepworth in Remagen, 11.08.2016

 

Same genre: POP
MONICA RICHARDS & ANTHONY JONES • AESTUARIUM
TYCHO BRAHE • Triplex [Complete]
PARRALOX • Subculture
FORMER BULLIES • Stranger
NINE MILLION WITCHES • The Rapture
AGNES OBEL • Citizen Of Glass
NOSOUND • Scintilla
GRACE JONES • Warm Leatherette
LEVEL 42 • Mechelen, Maanrock (28/08/2016)
A LINN THING • Mechelen, Maanrock (27/08/2016)

Music reviews

08
09
DEZ MONA & B.O.X
LUCY
02
09
SJOBLOM
Tape
01
09
JIHAD
Retrospekt
23
08
LA SCALTRA
Cabaret
14
08
MATT HART
TALES OF TERRA & CHAOS RETOLD
02
08
IMPERATIVE REACTION
Mirror

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

25
09
Today, exactly 34 years ago The Klinik released 'Plague'!
22
09
Today it’s been exactly 29 years since Nine Inch Nails released Broken (EP)
12
09
Goth/Industrial Artist NUDA Brings Light To Mental Health Struggles With New Video
10
09
Industrial Metal Band DERISION CULT Drops Fifteenth Album, 'Charlatans Inc.'
04
09
40 years ago, Soft Cell's version of ‘Tainted Love’ reached the number one position in the British hit parade!
02
09
Czech Gothic Rock Band CATHEDRAL IN FLAMES Bring Darkness & Hope With New Album

Concert reviews

24
09
RED ZEBRA
29 augustus 2020 - Zarlarswing

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

07
09
CYBORG AMOK
An Interview With Post-Punk / Gothic Duo, CYBORG AMOK
04
08
THE IMAGINARY SUITCASE
For most of my life, I have behaved the way I thought they wanted me to behave. And this is a scam.
02
08
BLACK ANGEL
Interview With BLACK ANGEL
31
07
ERASURE
'I'm preparing tracks for our up and coming tour' - An exclusive Interview with Vince Clarke
06
06
THE LOST INTERVIEW WITH KELLEY DEAL ( THE BREEDERS )
Peek-a-Boo publishes the interview with Kelley Deal that seemed to get lost for a long period of time - since it was made in 2018...

PHOTOS

27
09
SCHILLER
Strandkorb Openair Bochum Kemnader See
25
09
LEBANON HANOVER
Les Nuits Botanique
25
09
SELOFAN
Les Nuits Botanique
25
09
ISOLATED YOUTH
Les Nuits Botanique
25
09
PORNO KARAOKE
Porta Nigra
25
09
NACHTMAHR
Porta Nigra
25
09
THE PSYCHIC FORCE
Porta Nigra

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

VIDEO CLIPS

28
09
CRYSTAL SODA CREAM
Command Control
27
09
AGENT SIDE GRINDER
Mag 7
26
09
DULAC
Nocturne (Official Music Video)
25
09
3TEETH
Atrophy
24
09
THE DANSE SOCIETY
Hide
23
09
SIEBEN
Sell Your Future
22
09
THE KLINIK
Go Back