tempobet yeni adresi

EN NL
like this cd review

10/12/2016 : HEDERA HELIX - Pastiche

HEDERA HELIX

Pastiche

MusicCD
Avant-gardeDark ElectroEBMElectro

[94/100]   

Self-released
10/12/2016, Jurgen BRAECKEVELT

EN

There is one band in the Belgian music scene you can’t put in any category, and that is Hedera Helix. Is it a music project? Is it a theater project or just a spectacle? Electro-cabaret? YES! It's theater, often with surprising visual scenes and a lyrical play that is often hard to understand. Sometimes you hear Dutch and other languages, and a mixture of electro, syntpop, industrial pop and dark wave. Hedera Helix calls it intellectro.

After 13 years there finally is a new album. They prefer quality over quantity, this is not just a good or fine CD, it is a magnum opus.

Abstract is a quiet opener with spherical and intoxicating sounds. Electroshock is genius dark wave with subtle guitars. The titillation of the process,described in the track, is almost palpable: the cracking of pads, the bleeps of the measurements. It's all there.

Folky female vocals open Col Cassé, followed by an eighties synth-like sound with a very rude and abrupt guitar after a few seconds. The track is about a writer's block and the spirit that no longer finds the words: drink extinguishes the brain... like a burning lump... typed or concealed... discard what does not work...

The album excels in terms of diversity and each track is a mix of styles. Comorbitumen has influences of minimal synth wave, post-punk, industrial and distortion. Beats find their way through the EBM track Hypnochonder, and we hear a mirage of oriental sounds. So far we heard no real dancefloor killer, but that’s fixed now!

A melancholic sounding piano introduces the dark wave track Nano Cortex. O.V. Kandinsky sounds dark and menacing. The guitars are used as a sledgehammer, but then the piano rreturns in the final.

Dolmen has noise, psychedelic guitars and a flood of verses (in stereo, left and right): sublime if you ask me.

Electronics are overshadowed by imminent and vibrant guitar growls in Colhozeh. The lyrics are mysterious and disarming. Again several styles, blended seamlessly. In the end, you find yourself in an underground afterparty club. Reflexum has influences of new beat with dark vocals.

Noise, crackling distortion, drones, classic synths, drum machines, these are the ingredients of Electrical Mantra. Popular is minimal wave/synth pop.

Torment sounds as painful as the title suggests. Mollusque closes the album: minimal synth wave with Kandinsky in French: and God created woman, mais aussi le ver de terre. C'est ainsi que je déclâme: c'est la femme que je préferre...

13 years is the time it took to make this album. Just like a spirituous liquor, you need maturation and fermentation to taste it. It's like tasing wine: you spit out the first sip. Afterwards, you can enjoy it as a flawless and perfect product. This album is just like that.

Pastiche is a large and diversified album. Lyrically it's a discovery. This album belongs in anyone’s collection.

Jurgen BRAECKEVELT
10/12/2016


NL

Als er in het Belgische muzieklandschap één band is die je onmogelijk in een vakje kan plaatsen, dan is het wel het bonte muzikale gezelschap Hedera Helix. Is het een muziekproject? Is het bewegingstheater? Een totaalspektakel? Electro-cabaret? JA! Het is theater, met vaak bevreemdende visuele taferelen en lyrische uithalen waarbij een lichte dronkenschap nauwelijks klaarheid biedt en het onmogelijk lijkt om enige lijn te krijgen in de tekstuele frivoliteiten. Soms hoor je naast Nederlands nog andere talen.Voor de rest: een cocktail van electro, syntpop, industrial pop en darkwave. Hedera Helix noemt het intellectro.

Het was geen gemakkelijke bevalling. Of misschien beter: de bevalling ging goed, de draagtijd was oneindig lang: 13 jaar na de voorganger Dolce, schenkt Hedera Helix ons Pastiche. De voorlopige winnaar, de haai, met een draagtijd van drieënhalf jaar, verbleekt erbij. Kwaliteit boven kwantiteit is wellicht de leidraad en dat is ook duidelijk. Dit is geen gewoon goede of fijne CD, het is een Magnum Opus.

Abstract is een rustige opener. Sferische bedwelmende klanken doorspekt met een al even rustige beat die als een nevel over het nummer sluimert. Elektroshock is zalige darkwave met subtiel gitaarwerk. De prikkeling van het in de track beschreven procedé is bijna voelbaar: het gekraak van elektroden, het gebliep van de metingen. Het zit er allemaal in.

Met folkachtige vrouwelijke vocalen opent Col Cassé, om na luttele seconden een eighties aandoende synthklank te ontvouwen waarop een gitaar heel ruw en kortaf klinkend inbeukt. De track vertelt over een writer's block en de geest die de woorden niet meer vindt: drank blust het brein... als een brandend gezwel... getypt of verzwegen... verwerp wat niet werkt …

Het album blinkt uit qua diversiteit en elke track is een mix van stijlen. Comorbitumen heeft zowel invloeden van minimale synthwave als van postpunk, industrial en distortie. Naadloos banen beats zich een weg doorheen de EBM-track Hypnochonder. Het venijn zit in de staart, zegt de volkswijsheid. Evenzo hier: we worden meegenomen in een fata morgana van oosterse klanken. Hoorden we tot nog toe geen echte dancefloorkiller, dan is daar nu een mouw aan gepast.

Een uiterst weemoedig klinkende piano horen we in Nanocortex: een darkwavetrack pur sang. Donker dreigend declameert O.V. Kandinsky zijn geweldige verzen. Halfweg krijgen de gitaren een flinke mokerslag, maar de ingetoomde melodie keert terug en de piano neemt de finale voor z'n rekening.

Dolmen heeft noise, psychedelische gitaren en een vloed aan verzen (afwisselend links en rechts in de speakers): Stenen gewrocht, gebarsten, van binnen uit, verloren relaas, een dwaling die nu dient geruimd, dient verwijderd
Megaliet met een einde
. Subliem als u het mij vraagt.

Electronica onder dreigend en trillend gitaargegrom in Kolchoze. De lyrics klinken mysterieus en toch ontwapenend. En ook hier diverse stijlen die naadloos worden vermengd. Op het einde waan je je in een undergroundafterpartyclub. Reflexum heeft invloeden van new beat en krijgt donkere vocalen: een indringende beat, een kadansachtige drumpartij, gitaren die huilen. Qua literaire vrijheid tast Kandinsky de grenzen af. Citeren doe ik niet meer, check de website....

Noise, krakende distortie, flarden drones, klassieke synths, drumcomputers, het zijn de ingrediënten van Elektromantra. Popular is minimal wave/synthpop. De Spaanse bijles is gratis.

Torment klinkt net zo pijnlijk als de titel, en nog: er wordt geen pleister aangereikt, geen doek voor 't bloeden of de pijn… Mollusque sluit het album af: minimale synthwave met een zuinig gitaartje en een in het Frans gedeeld geheim van Kandinsky: et Dieu creâ la femme, mais aussi le ver de terre. C'est ainsi que je déclâme: c'est la femme que je préferre…

13 jaar hebben de geesten van Hedera Helix moeten rijpen. Maar een goede rijping en gisting zorgen voor een geweldig smaakervaring als het geestrijke drank betreft. Bij het proeven van wijn wordt de eerste slok uitgespuwd. Daarna is het genieten én doordrinken van het loepzuivere en perfecte product. Dit album is net zo. De rijping is perfect, een nobel en fijn product is het resultaat. Muzikaal toegankelijk en heel rijk, qua teksten is meermaals proeven wellicht nodig. Maar het is élke seconde genieten.

Pastiche is een geweldige plaat, één en al diversiteit, muzikaal en tekstueel een ontdekking. Dit album behoort in ieders kast te staan. En ik? Ik geniet en ik wend me tot alle (af)goden die ik ken opdat het volgende album géén 13 jaar op zich laat wachten.

Jurgen BRAECKEVELT
10/12/2016


10/12/2016 : HEDERA HELIX - Pastiche 10/12/2016 : HEDERA HELIX - Pastiche 10/12/2016 : HEDERA HELIX - Pastiche

 

Next reviews
SCATTER FACTORY • Scatter Factory
JOHN FOXX • 21st Century, A Man, A Woman and a City
GUNG HO • Out of The West
X-QUADRAT • X-Quadrat
THE ASSOCIATES • Sulk
TOMAS PETTERSSON (ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO) • Ten Albums That Changed My Life
BRUTA NON CALCULANT • Instinct
DURAN DURAN • Pop Trash
VUKOVAR • Emperor
THE ASSOCIATES • Fourth Drawer Down.

 

Other reviews from HEDERA HELIX
HEDERA HELIX • Coalescaremonium 2016

 

Same genre: AVANT-GARDE
HACKEDEPICCIOTTO • Menetekel
NICK CAVE AND THE BAD SEEDS • Skeleton Tree
MCHNRY • The Shape
CHELSEY AND THE NOISE • Losing Landscapes EP
DEUTSCH NEPAL • Dystopian Partycollection II
BESTIAL MOUTHS • Heartless
ASP • Verfallen Folge 2: Fassaden
HERMAN NITSCH • (Brussels, Begijnenkerk, 28/02/2016)
LAURIE ANDERSON • Strange Angels
STEVE REICH • Four Organs/Phase Patterns

 

Same genre: DARK ELECTRO
PREEMPTIVE STRIKE 0.1 • Harbringer
ACRETONGUE • Ghost Nocturne
ENZO KREFT • Control
STATIQBLOOM • Asphyxia
HOCICO • Artificial Extinction
VARIOUS ARTISTS • DARKSIDE OF THE CON III
REALITY'S DESPAIR • Human Transitions
UNIDENTIFIED MAN • Memento Mori
MIREXXX • Vault
FRONT LINE ASSEMBLY • Eye On You (Feat. Robert Görl)

 

Same genre: EBM
GRENDEL • Ascending The Abyss
CABINET OF MILLIONAIRES • Theresa, Vol.3 Ep
MASSIVE EGO • Church For The Malfunctioned
SIGNAL AOUT 42 • Insurrection
ZWEITE JUGEND • Elektronische Körpermusik
PARADE GROUND • Life [Live In Frankfurt]
LIEBKNECHT • ICE over Erfurt
RESISTOR • Ice Cold Gold
DIVE • Live Maschinenfest 2017
SADOMANCER • Dystopian Dawn

 

Same genre: ELECTRO
STAATSEINDE • Dreiheit
CHEMICAL BROTHERS • No Geography
UMMAGMA • Caravan -Backed With Ty i Ya
VARIOUS ARTISTS • A BRIEF HISTORY OF: KRAUTROCK AND THE GERMAN MUSICAL REVOLUTION
FRONT LINE ASSEMBLY • Wake Up The Coma
PAS MUSIQUE • The Phoenix
RADIOAKTIVISTS • Radioakt One
METROLAND • Memorabilia & Memorabilia The Remixes
KLANGWELT • The Incident
ARMY OF THE UNIVERSE • Resin EP

Music reviews

05
09
FOXY
X-Ray Spex Tribute
04
09
GRENDEL
Ascending The Abyss
03
09
SUICIDE COMMANDO
Hellraiser
03
09
W - FEST, AUG 18TH 2019
24
08
MEAGER BENEFITS
Crawling
23
08
PREEMPTIVE STRIKE 0.1
Harbringer

NEWSLETTER

Subscribe to our weekly newsletter.

NEWS

06
09
KLONE RELEASE NEW SINGLE “HIDDEN PASSENGER” FROM FORTHCOMING ALBUM LE GRAND VOYAGE
05
09
Industrial Rock Band CHMCL STR8JCKT Signs To Cleopatra Records - Wrtchd Thngs Album Details Revealed
05
09
38 years ago, Soft Cell's version of ‘Tainted Love’ reached the number one position in the British hit parade!
29
08
42 years ago Iggy Pop released Lust for Life (29th August 1977)
22
08
The Cassandra Complex & Die Krupps to headline BIMFEST 2019!
14
08
Electro-Industrial Band NEON INSECT Announces The Release Of New Moscow Underground

Concert reviews

21
08
LES NEGRESSES VERTES
Live @ Moods Festival, Brugge - Belgium - 2.08.2019
07
08
DIARY OF DREAMS, STAR INDUSTRY, YOUR LIFE ON HOLD, A SLICE OF LIFE, LA SCALTRA
Summer event - za 3 augustus, Schoten
06
08
DE DELVERS, STAATSEINDE
Genste Feesten, Kinky Star , 28 juli 2019
14
07
MIDNIGHT OIL
MIDNIGHT OIL Live @ Rock Zottegem - Belgium - 05.07.2019
15
01
PALAIS IDEAL & DAGEIST
B52 - Eernegem - 16/12/2018
14
01
STAR INDUSTRY, DAGEIST, KEZDOWN
EGW- ROCK, Jeugdhuis Asgaard

GET A COPY OF OUR MAGAZINE
SEND TO YOUR HOME

INTERVIEWS

11
09
NOTNOTICE
I Like When There Are Noise Collages In The Music
08
09
ALEXA HUNTER(DISTURBED FURNITURE)
'Love or hate us, we are gonna kick out the jams while we still can!'
06
09
DAVID WM.SIMS(UNFACT,THE JESUS LIZARD,SCRATCH ACID)
'We had a great personal chemistry within the band!'
15
08
SPANKTHENUN
An Interview With Electro-Industrial Artist SPANKTHENUN
13
08
AHMED SALEH ABOUT EXPERIMENTAL/INDUSTRIAL MUSIC IN AFRICA
People Here Can Get Arrested Because Of Something They Posted On Social Media!

PHOTOS

17
09
WAYNE HUSSEY SALAD DAZE TOUR
Movie Bielefeld
17
09
ASHTON NYTE SALAD DAZE BIELEFED WITH WAYNE HUSSEY
Movie Bielefeld
07
09
THE SPIRITUAL BAT
Le Garage Luik
25
08
BORGHESIA
Poppodium Nieuwe Nor Heerlen
14
08
SECRET GARDEN
Donkey Rock Festival Selange
13
08
TRISOMIE 21
Donkey Rock Festival Selange
12
08
GRAND BLANC
Donkey Rock Festival Selange

ADVERTISE
IN PEEK-A-BOO

Articles

26
04
JOBRIATH
Talent To Burn - The Legend Of Jobriath
29
03
VARIOUS ARTISTS
A BRIEF HISTORY OF: THE SPECIALS, SKA AND TWO TONE
27
03
VARIOUS ARTISTS
A BRIEF HISTORY OF: KRAUTROCK AND THE GERMAN MUSICAL REVOLUTION

VIDEO CLIPS

18
09
MIEL NOIR
L’ennemi
17
09
PRECIOUS CHILD
My Little Problem
16
09
PRECIOUS CHILD
Magic is Real
15
09
TAINA
Seelenfresser [Zardonic Remix]
14
09
TALK TALK
It´s My Life
13
09
DRAB MAJESTY
Too Soon To Tell
12
09
NINE INCH NAILS
Burning Bright (Field On Fire)